2020. november: összefoglaló és bevételi riport

bevezető: miért teszem közzé ezeket az összefoglalókat?

Amikor elkezdtem vállalkozni, hihetetlen motivációt jelentettek Pat Flynn „income report”-jai, később pedig John Lee Dumas hasonló írásai.

Szürreális volt, hogy egyéni vállalkozók pár partner segítségével mekkora összegeket tudnak megkeresni, és százezres közösségeket tudnak motiválni a munkájukkal.

Annak idején ez volt az, ami megszüntette a misztikusságot a nagyobb összegek megkeresésével kapcsolatban. Tudtam, hogy mások megcsinálták, és így nekem is lehetőségem van rá.

Ezekkel a bevételi riportokkal/hóértékelőkkel pontosan ugyanezt a lehetőséget akarom másoknak is megteremteni.

Vágjunk bele!

A korábbi beszámolókat itt találod:

2020. január összefoglaló és bevételi riport

2020. február összefoglaló és bevételi riport

2020. március összefoglaló és bevételi riport

2020. április összefoglaló és bevételi riport

2020. május összefoglaló és bevételi riport

2020. június összefoglaló és bevételi riport

2020. július összefoglaló és bevételi riport

2020. augusztus összefoglaló és bevételi riport

2020. szeptember összefoglaló és bevételi riport

2020. október összefoglaló és bevételi riport

bevételek és kiadások
2020 novemberében

A hónapban összesen nettó 7 304 359 Ft árbevétel keletkezett a cégeimben.

Bevétel Gyorsítósáv befizetésekből: nettó 3 565 772 Ft

Bevétel Mastermindokból: nettó 392 000 Ft

Bevétel partnerprogramokból: nettó 621 513 Ft

Bevétel egyéb online tréningekből: nettó 758 500 Ft

Bevétel webshopokból: nettó 1 460 257 Ft

Bevétel befektetésekből: nettó 506 317 Ft

MEGJEGYZÉS: Bizonyos bevételek megrendelés nélkül történnek, valaki csak elutalja nekünk az összeget, és ezért a rendelési statisztikákban nem jelenik meg. Emiatt 5-6% eltérés elképzelhető lehet a bevételek forrásának tételes leírásában. 

A bevételként feltüntetett számok az adott hónapra kiszámlázott, kifizetett és leadózott nettó összeg, ami teljesen pontos, csak a források közötti megoszlásban lehet eltérés.

A kiadások a következőképpen alakultak:

Hirdetési költség: nettó 1 411 460 Ft

Egyéb költség (irodafelszerelés, domainek): nettó 0 Ft

Termékbeszerzés (minták, csomagolóanyag): nettó  Ft

Igénybe vett szolgáltatások (alvállalkozók, grafikus, fordítás stb…): nettó 2 432 699 Ft

Szoftverek: nettó 441 362 Ft

Fulfillment szolgáltatás (raktározás + csomagkezelés + szállítás) díja: nettó 261 692 Ft

Összes költség: nettó 4 547 213 Ft

MEGJEGYZÉS: A szoftverekre számolt összeg mindig az, amit ebben a hónapban fizettem ki – bizonyos szoftvereket ebben a hónapban fizettem ki a teljes évre előre, és bizonyos szoftverek éves díját más hónapban fizettem ki.

Összes profit a hónapra: nettó 2 757 146 Ft

mi történt novemberben?

4% fitness corner
átalakítás

Augusztus 19-én kezdtük el a terem átalakítását, szeptemberben a bontás/építés/festés volt soron, októberben a funkcionális feladatok (vinylpadló, klimatizálás, világítás, lépcső, stb…) készültek el, míg november elején jutottuk el végül az utolsó simításokhoz: a dekorációs elemekhez és magukhoz az eszközökhöz.

Ekkor készültek el a meghatározó látványelemek: a tükrök, a LED világítás a tükrök mögé, a gumipadló, az üvegpadló, a recepciós pult, a szekrények az öltözőkbe és persze végül maguk a gépek is.

Ekkor már napról-napra is nagyon nagy változások történnek, és ekkor látszott igazán beérni a korábban elvégzett munka:

November 4.

November 9.

Emlékszem, nagyon ideges voltam, mert úgy volt, hogy az üvegpadló csak pár nap késéssel lesz meg, és ezért pár nappal el kellett volna csúsztatni a november 13-ára tervezett nyitást.

Nyilván utána mindannyiunkat meglepett a hír, hogy nem kell emiatt aggódnom, mivel bejelentették, hogy november 11-től bezárják számtalan más vállalkozással együtt a konditermeket is.

Így bár elkészültünk novemberben, 3 hét csúszással az eredetileg tervezett időponthoz képest, de januárig még várnunk kellett, amíg versenyzők számára megnyithattuk a termet.

Ez a projekt végül több ideig tartott, több energia- és pénzbefektetést igényelt, mint azt terveztem, és később tudtuk megnyitni az ajtókat is. 

Sokkal több időt töltöttem a teremben, mint terveztem, és így sokkal több időt is vont el a többi projektemtől, de 3 fontos megfontolást is figyelembe kell venni:

Egyrészt így, a lezárásokkal együtt is profitábilissá tudtunk válni a következő hónapokban, és több híres magyar fitness influencer körében is népszerű lett a terem, és látszik, hogy a korlátozások feloldása után kiváló, passzív jövedelmet termelő befektetés lesz a terem. 

Megvalósult tehát az, amit szerettem volna, hogy a meglévő vagyonomat átalakítsam működő tőkévé – a következő havi összefoglalóban kifejtem ennek a pontos miértjeit.

Másrészt pedig még mindig a karrierem elején vagyok: ha most megtanulok egy új lehetőséget, hogy a meglévő vagyonomat kamatoztassam a teljes hátralévő életem során, akkor az összességében egy óriási pozitív megtérüléssel jár majd. 

Korábban ellenére voltam az ingatlan alapú befektetéseknek, mert csak lakásban gondolkodtam, annak a cashflowja pedig értelmezhetetlenül alacsony a többi vállalkozásomhoz képest – a terem viszont napi szinten is be tudja hozni egy kiadott lakás havi árbevételét is, és így egy új lehetőség nyílt meg a számomra ezen a téren. 

Harmadrészt pedig mindeközben sok jó ismertségre tettem szert, és a terem (ellentétben az online üzletek többségével) egy erősen szociális jellegű vállalkozás. 

Összességében egy kicsit túlvállaltam magam, mert nem kellett volna hagyni, hogy a felújítás belecsússzon az év végi hajtásba, de meg kell hagyni: baromi jó móka volt a terem beindítása. 

magánélet
a covid alatt

A júliusi hóértékelőben már utaltam rá, hogy az idei évet erősen meghatározta a magánéletem.

Voltaképpen az egész 2020-as év úgy nézett ki októberig, hogy a dolgok egy lánnyal jók, aztán rosszak, aztán jók, aztán rosszak, aztán nagyon rosszak, aztán jók, aztán rosszak.

Mindez sokszor erősen befolyásolta a kedélyállapotomat és a munkámat is, és részben ezért is volt meglepetés, hogy ahhoz képest üzletileg ilyen jól alakult az év, pedig sokszor hetekig nem tudtam fejben rendbeszedni magam.

Természetesen csak azért osztom meg ezt, mert komoly kihatással volt a döntéseimre, és arra is, hogy bizonyos esetekben miért alakultak nem optimálisan a dolgok, és persze azért, mert ez egy más nézőpontot is nyit a munkásságomra.

Én sem vagyok immunis ezekre a helyzetekre, én is csinálok hülyeségeket, és nekem is hatással vannak a munkámra az érzelmi nehézségek.

Utólag okosan persze teljesen az én hibám volt a kialakult helyzet, és sokkal korábban véget kellett volna vetnem ennek. Ez októberben meg is történt, és le tudtam zárni magamban a dolgokat, majdnem egy év után.

Ahogy tisztázódott ez a dolog, én is jobban át tudtam látni, hogy mire van szükségem, és kivel tudnak igazán működni a dolgok. 

Novemberben pedig végül megtaláltam a párom, akivel azóta (spoiler) az elképzelhető legjobban alakultak a dolgok. 

Annak ellenére, hogy ez a bekezdés kissé negatív  felhanggal kezdődött, a valóságban pont az ilyen helyzetek váltják ki az előrelépéseket, és én túlzás nélkül rengeteget tanultam belőle. 

Nyilván ezeknek a cikkeknek a legkevésbé sem a témája a magánéletem, de talán valakinek hasznos lehet, és ez segít árnyalni a korábbi hónapok bevételi riportjait – szó sincs arról, hogy nálam mindig minden tökéletes.

mit tanultam egy több milliós veszteségből?

2019-ben kezdtem el több embert felvenni a vállalkozásomba, 2020-ban pedig már aktívan igyekeztem sok feladatkört átadni másoknak – részben azért, mert sok dologba kezdtünk bele, részben pedig az előző pontban említett helyzet miatt.

Az én szememben kristálytiszta mindig bármilyen ilyen megbízásnak a keretei:

Én is arra törekszem, hogy a klienseim a legjobbat kapják, függetlenül attól, hogy mennyi energiámba kerül, és ezért azoktól is ezt várom, akiknek megbízást adok.

Természetesen sajnos sok esetben ez nem valósul meg – és mivel rengeteg sztori érhető el arról, hogy valaki panaszkodik, hogy nem értékelik megfelelően a munkáját, mindenképp szeretném megosztani a másik oldalt is, hogy miért védi magát sok vállalkozó, hiszen egy rosszul dolgozó ember óriási károkat tud okozni.

A lényeg, hogy novemberre egy ideje már zavart, hogy valami nem állt össze a pénzügyekkel.

Bár sok pénz jött be, de egyrészt a konditeremre sok is ment ki, másrészt pedig többnek kellett volna lennie a profitnak – visszanézve az előző hónapok beszámolóit nyilvánvaló, hogy nem volt okom panaszra, de még jobban kellett volna kinéznie a számoknak.

Ennek az eredményeként átnéztük az összes számot újra, ami a sok különböző tevékenység, és komolyabb pénzügyi kontrolling hiány miatt elég nehéz volt.

Így derült ki, hogy az egyik „kolléga”, akit a Terra Case hirdetések kezelésével bíztam meg, az elmúlt időben hónapról-hónapra sok százezer forintot pazarolt el olyan hirdetésekre, amikről már hosszú ideje nyilvánvaló volt, hogy teljesen máshogy kellene őket megközelíteni – de csak apró, lassú, a lényeget nem érintő változtatások történtek.

Tetézte a károkat, hogy közben a hirdetési költség és az illető busás fizetése mellett a fix költségek is pörögtek a vállalkozásban, és amivel sokan nem számolnak (pedig kárnak minősül ez is), hogy sok lett a kiesett bevétel is.

Messze nem tudtunk ugyanis úgy haladni a Terra Case-el, ahogy szerettem volna, hiszen én teljesen mással foglalkoztam ez alatt az idő alatt – a Gyorsítósáv tréningekkel, a konditeremmel, illetve az előző pontban leírt magánéleti helyzettel.

Ez összességében egy sok milliós kárt jelentett, és ez így messze életem legnagyobb vesztesége, mivel hosszú ideig hagytam futni a dolgot.

Összességében persze csak magamat hibáztathatom ismét: tudtam, hogy az illetővel gondok vannak, de halogattam a kirúgását a belé invesztált pénz miatt (elsüllyedt költség), és mert bár tudtam, hogy nem csinálja jól a dolgokat, de tényleg hónapokig reméltem, hogy ki tudja javítani.

Ezek után már nem is tudtam, hogy örüljek neki, vagy még inkább zavarjon, hogy amint átvették az illető szerepét, nagyságrendekkel jobb lett a csapatmunka, és a hirdetési eredmények is látványosan javultak.

Vállalkozóknak a tanulság a következő: ha valaki nem teljesít jól, akkor gyorsan el kell kezdeni keresni a helyettesét és/vagy megválni tőle, mielőtt nagyobb kárt okoz.

Most már azt látom, hogy egyszerűen vannak emberek, akik igényesen dolgoznak, a munkájukért felelősséget vállalnak, igyekeznek a legjobbat nyújtani, és vannak, akik nem.

A fizetés mértéke és a munkafeltételek maximum kiegészítő szerepet játszanak – például én többször megpróbáltam jobb feltételekkel emelni a kapott munka minőségét, (utólag persze látom, hogy ezzel csak a gyenge munkát jutalmaztam), de ennek semmi eredménye nem lett.

Munkavállalóknak (beleértve a megbízással dolgozó egyéni vállalkozókat) a tanulság, hogy ha valaki bizalmat szavaz nekik, akkor kutya kötelessége az embernek azon dolgoznia, hogy a megbízónak ez egy megtérülő befektetés legyen.

Nem attól kell tartani, hogy egy gonosz vállalkozó kizsákmányol és túl sokat kell dolgoznod túl kevésért (mert ha ilyen ember vagy ma itthon Magyarországon, akkor sok helyen várnak tárt karokkal), hanem attól kell tartani, hogy te is középszerű munkát végzel majd, és ezért soha nem lesz biztos fejlődési lehetőséged az életben.

konklúzió

Novembert egy kifejezéssel lehet jellemezni csak: hogy egy végletekig kettős hónap volt a számomra. 

Ha valaki csak felszínesen olvassa végig ezt az összefoglalót, akkor azt a következtetést vonhatja le, hogy egy csomó rossz dolog történt.

A  valóság ezzel szemben az, hogy mindegyik „rossz dolog” hosszú távon rengeteg fejlődést fog jelenteni. 

A valóság az, hogy általában így szokott kinézni a haladás – történik valami (jellemzően stresszes) dolog, ami kiváltja a fejlődésre való igényt, a problémák elhárítását, és ennek a hatására kezd el az ember megoldást keresni. 

Ez a hóértékelő talán lényegesen kevésbé tűnik pozitívnak, mint a korábbiak, mégis valóban arról szólt, hogy több hosszú ideje függő problémát sikerült lezárni, és így sikerült tovább haladni a későbbiekben.

Hó elején úgy nézett ki, hogy sikerül megnyitnunk a konditermet, ráadásul az év végi promó még a tavalyi, összességében több, mint százmilliós árbevételűnél is jobbnak ígérkezett az első eredmények alapján. 

Aztán jött a november közepi bezárás, ami megtörte ezt a lendületet, és nagyon szerencsétlen időzítéssel jött be az év végi hajtás beindulása előtt – de erről bővebben majd a következő összefoglalóban…

A legjobbakat!

Üdv,
Ádám