2020. JÚNIUS: összefoglaló és bevételi riport

bevezető: miért teszem közzé ezeket az összefoglalókat?

Amikor elkezdtem vállalkozni, hihetetlen motivációt jelentettek Pat Flynn „income report”-jai, később pedig John Lee Dumas hasonló írásai.

Szürreális volt, hogy egyéni vállalkozók pár partner segítségével mekkora összegeket tudnak megkeresni, és százezres közösségeket tudnak motiválni a munkájukkal.

Annak idején ez volt az, ami megszüntette a misztikusságot a nagyobb összegek megkeresésével kapcsolatban. Tudtam, hogy mások megcsinálták, és így nekem is lehetőségem van rá.

Ezekkel a bevételi riportokkal/hóértékelőkkel pontosan ugyanezt a lehetőséget akarom másoknak is megteremteni. 

Vágjunk bele!

A korábbi beszámolókat itt találod:

2020 január összefoglaló és bevételi riport

2020 február összefoglaló és bevételi riport

2020 március összefoglaló és bevételi riport

2020  április összefoglaló és bevételi riport

2020  május összefoglaló és bevételi riport

bevételek és kiadások
2020 JÚNIUSÁBAN

A hónapban összesen nettó 13 925 476 Ft árbevétel keletkezett a cégeimben.

Bevétel Gyorsítósáv befizetésekből: nettó 3 626 312 Ft

Bevétel Mastermindokból: nettó 3 586 430 Ft

Bevétel egyéb online tréningekből: nettó 5 105 525 Ft

Bevétel webshopokból: nettó 1 607 209 Ft

MEGJEGYZÉS: Bizonyos bevételek megrendelés nélkül történnek, valaki csak elutalja nekünk az összeget, és ezért a rendelési statisztikákban nem jelenik meg. Emiatt 5-6% eltérés elképzelhető lehet a bevételek forrásának tételes leírásában. 

A bevételként feltüntetett számok az adott hónapra kiszámlázott, kifizetett és leadózott nettó összeg, ami teljesen pontos, csak a források közötti megoszlásban lehet eltérés.

A kiadások a következőképpen alakultak:

Hirdetési költség: nettó 3 402 730 Ft

Irodabérlet: nettó 280 000 Ft

Egyéb költség (irodafelszerelés, domainek): nettó 0 Ft

Termékbeszerzés (minták, csomagolóanyag): nettó 0 Ft

Igénybe vett szolgáltatások (alvállalkozók, grafikus, fordítás stb…): nettó 2 633 721 Ft

Szoftverek: nettó 819 076 Ft

Fulfillment szolgáltatás (raktározás + csomagkezelés + szállítás) díja: nettó 509 822 Ft

Összes költség: nettó 7 645 349 Ft

MEGJEGYZÉS: A szoftverekre számolt össze az, amit ebben a hónapban fizettem ki – bizonyos szoftvereket ebben a hónapban fizettem ki a teljes évre előre, és bizonyos szoftverek éves díját más hónapban fizettem ki. 

Összes profit a hónapra: nettó 6 280 127 Ft

mi történt júniusban?

olaszország

Az utolsó tisztán kikapcsolódási célú utazásom 2018 szeptemberében volt – szó szerint minden egyéb utazásom valamilyen üzleti célú út volt.

Egyszerűen jellemzően úgy néztek ki a dolgok, hogy vagy tréninget tartottam, vagy tréning promócióra készültem – a tréninget megtartani 3 hónap, a promóciók pedig jellemzően (felkészüléssel együtt) 2 hónapot vettek igénybe.

Utólag visszatekintve ez persze nyilvánvaló butaság volt, hogy éveken keresztül ezt csináltam.

De egyrészt menet közben nagyon élveztem a folyamatos haladást, másrészt tényleg annyi energiát kellett az anyagba fektetni, hogy nem tudtam hosszabb egybefüggő időszakokat beiktatni a pihenésre. 

Amikor az anyaggal már jól álltunk, akkor elkezdtünk több webshopot fejleszteni (tavaly nyár elején), amikor azzal is készen voltunk, akkor jött a COVID.

Ezen a nyáron viszont már minden annyira összeállt a vállalkozásomban és tudásban is, hogy gond nélkül el tudtam menni.

Június első hetét tehát azzal töltöttem, hogy megnéztem az üres Velencét, és bejártam Toszkána nagy részét autóval.

passzív jövedelem

Ebben a hónapban jópár olyan tétel jött be, ami a passzív bevételemnek a részét képezi, ezért ez egy jó alkalom kicsit bővebben beszélni erről. 

Én 3 módon szerzek passzív jövedelmet:

1, én szerzek egy ügyfelet, és más végzi el a munkát, amiből én részesedést adok nekik, vagy én kapok jutalékot  (pl: alkalmazottak vagy alvállalkozók végzik el a vállalkozó munkájának egy részét, vagy partnerprogram keretein belül kapok jutalékot)

2, egy korábban elkészített munka termel jövedelmet a számomra (pl: egy webshop vagy egy online tréning)

3, tőke „kikölcsönzésével”, aminek a használatáért valaki fizet (pl: állampapír, részvény, ingatlan)

Az első pontra jó példa a Gyorsítósáv Mastermindok, amiket az oktatóim tartanak – ebből ők részesedést kapnak, saját kliensekkel dolgoznak, akiknek a gondjukat viselik, a résztvevők pedig a reális áránál olcsóbban kapnak egy nagy értékű szolgáltatást. 

Én pedig természetesen megkapom a magam részét ebből, és teljesen úgy működik, hogy nekem egy percet sem kell foglalkozni vele (de az oktatóim nyilván az én anyagaimra hivatkoznak, vagy azt segítenek gyakorlatba tenni a résztvevőknek).

A második pontra jó példa a TACIT Pro tréningem (amit 4 éve megcsináltam, és azóta egy alacsony áron elérhető, de nincs hozzá olyan támogatás, mint pl a Gyorsítósávhoz) vagy Gyorsítósáv Mentoring csoport.

Utóbbiban a résztvevők hozzáférnek a korábbi évek több száz válaszához, visszajelzéséhez, és folyamatos támogatáshoz egy zárt csoporton belül egy alacsony havidíjért cserébe.

A harmadik pont a leginkább klasszikus befektetés, amiről egyelőre ebben a hónapban nem írok bővebben, mert ez csak augusztusban kezdett realizálódni. Hozzáteszem messze ez biztosítja a legkevesebb jövedelmet – ne legyenek senkinek kétségei, még egy rendkívül magas összeg is csak kis bevételt jelent.

Nekem annyira jó ez, hogy fedezi az inflációt, és egyben kis alázatra tanított, hogy több tízmillió forint befektetése is „csak” annyi bevételt nyújt, mint olyan források, amiknek nem adtam meg korábban a megfelelő figyelmet, vagy egy-egy óvatlan és indokolatlan kiadás is túllép ezen az összegen.

Amikor ez a cikk elérhetővé válik, már nyilvános infó, hogy augusztusban belekezdtünk egy barátommal egy konditerem indításába, amihez én elsősorban a tőkét és az online marketing tudást adom – erről is több infó hamarosan elérhető lesz. 

személyes kiadások

Amikor annak idején Kft-t alapítottam, el kellett kezdenem ugye havi ÁFA-bevallásokat összeállítani a könyveléshez. 

Ennek a keretein belül össze kell gyűjteni az adott hónapban a  bevételi és kiadási számlákat, ami egy rendkívül pepecs munka, de egyben segít az embernek átlátni, hogy mire megy el a pénze.

Sajnos a magánjellegű kiadásaimra kevesebbszer jut energiám, mint szeretném, de ebben a hónapban átnéztem az összes kiadásomat, és értékeltem, hogy mit kellene esetleg változtatni, mire kellene többet vagy kevesebbet áldozni. 

FIGYELEM! Az alábbiakban láthattok pár olyan tételt, amik ugye lényegesen magasabbak a megszokottnál, és remélem ez nem okoz felháborodásra okot.

Érdemes észben tartani, hogy bizonyos dolgok, amikre az átlagnál többet áldozok az életstílusom része, és mondjuk sokszor kávézókból dolgozom, magamra főzni pedig a kiesett idő miatt sokkal drágább lenne, mint rendelni. 

Az alábbiakban kategóriákba osztottam a kiadásokat:

KÁVÉZÁS 94 580 Ft

Ebbe a kategóriába tartozik minden kávézóban elköltött összeg (ásványvíz, juice, szendvics, valakinek a meghívása, stb…). Tehát természetesen nem konkrétan kávéra költök napi 3000+ ft-ot. 

ÉTEL RENDELÉS 176 107 Ft

Ennek a meghatározó része a korábban javasolt Professional Fitness Kitchen-től rendelt napi ötszöri „tiszta” étkezés, amit reggel megkapok készen.

PLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK + SZEMÉLYI EDZÉS  114 306 Ft

Heti 4 alkalommal járok mostanában az edzőterembe, személyi edzővel, és nyilván akkor már megveszem hozzá a javasolt kiegészítőket is, amik egy minimális extrát adnak az erőfeszítésekhez.

FELIRATKOZÁSOK 24 860 Ft

Úgy látom összesen 4 darab havi megújuló feliratkozásom van, ami magánjellegű, ezek a Spotify, Youtube Premium, az Audible és az UNICEF támogatása. 

LAKBÉR + REZSI 270 000  Ft

Igazából egy szép, de nem nagyzoló helyen lakom 2 éve. Életemben nem volt még olyan, hogy egy albérletben 1 évnél tovább maradtam volna, és könnyen elképzelhető, hogy hamarosan költözködöm, de szerintem ennél a lakásnál többre nincs szükség. 

UTAZÁS 157 617 Ft

Ugye ahogy fentebb írtam, voltam Olaszországban egy hetet, és pár kisebb kiruccanást is tettem a Balaton környékére. A töltés az én autómmal a Tesla töltőkön ingyenes ugye, így csak a szállásokat, és kisebb út közbeni költségeket/fogyasztást számoltam ide. 

SZÓRAKOZÁS/SPORT: 42 356 Ft

Ebben a hónapban több drágább mókát is kipróbáltam, mint például a wakeboardot, jógázást, versenypályázán is jártunk, és ezek kerültek ide.

ÖSSZESEN: 879 826 Ft

Az én jelenlegi életstílusomat tehát nagyjából havi 880 000 forintból lehet fenntartani (pár egyszeri kiadási tételt nem soroltam fel, kivéve az utazási kiadásokat, ami alatt étteremben is többet voltam). 

Ezek közül is több dologra opcionális ennyit költeni, például a kondizást vagy utazást is meg lehet oldani kevesebből, de mivel így is csak a bevételem kis részét költöm el, ezért nem szeretek ezen spórolni.

Nagyon gyakori, hogy valaki a bevételei emelkedésével elkezd egyre többet költeni – ahogy látszik én ebben a hónapban a profitom kb 14 %-ából élek. 

Jelenleg tényleg nem látom azt, hogy mire lenne érdemes többet költeni rendszeresen, tehát nem gondolom, hogy bármikor nagy mértékben emelkedne már ez az összeg.

(Az autókkal kapcsolatos költségeket nem soroltam fel, egyrészt mivel mindkét autóm céges, másrészt ha nem lenne cégem biztos nem lenne autóm, hiszen Budapesten felesleges). 

 

TERRA CASE haladás

A nyárral együtt beköszöntött az uborkaszezon is az e-kereskedelemben, ráadásul a Facebook hirdetési platformja is sokak szerint eléggé gyengélkedett. Ezzel együtt több dolog, amit csináltunk nem váltotta be a reményeket ebben a hónapban. 

Ebben a hónapban kezdtünk el gondolkodni a rendelési érték növelésén (average order value = AOV), hiszen a Terra Case esetében a probléma, hogy nincs szükség több tokra egyszerre, kvázi képtelenség sok pénzt költeni nálunk.

Tehát el kellene kezdeni többféle terméket árulni, amik relevánsak a vásárlóinknak, de több mintatermék, amit rendeltem még korábban sajnos nem felelt meg az elvárásoknak. Mindez időbe telik, és a Gyorsítósáv mellett, a nyár közepén nem is maradt rá kellő energia. 

Emellett elkezdtük az oldalt gyorsítani, ami viszont a vártnál jóval bonyolultabb projekt lett, ami technikai problémákat is okozott menet közben.

Bizonyos dolgok napokig nem megfelelően működtek, mivel ugye egy weboldal gyorsítása úgy működik, hogy egyes kódrészek összevonásra kerülnek vagy nem töltődnek be egyáltalán. 

Ez június során egy folyamatos problémát okozott azzal együtt, hogy a legnépszerűbb termékek egyszerűen elfogytak egyelőre, az újonnan elérhetővé váló Androidos tokok egyszerűen nem mentek elég jól, hogy pótolja ezt a kiesést. 

könyv a hónapra

Szerintem a legtöbb ember számára nem meglepetés, hogy én nem vagyok vallásos ember. 

Olaszországban sétálva is eléggé meglepő volt nekem, hogy hosszú évszázadok óta az emberek olyan képek előtt imádkoznak, amik olyan eseményeket örökítenek meg, amik nyilvánvalóan nem történhettek meg úgy, ahogy a festményeken szerepelnek.

Szintén elképesztőnek tartom, hogy valaki úgy lehet vallásos, hogy közben megveti más vallásának a gyakorlatait vagy hiedelmeit – kevés ennél hipokritább dolgot lehet elképzelni. 

Ezzel együtt abszolút elismerem a spiritualitás fontosságát, és az erre való igényt az emberekben.

Az én szememben a vallások pont ezt az igényt használták ki a történelem során, hogy mindenkiben van igény valami nagyobbhoz tartozáshoz. 

Ezért olyan szimpatikus Sam Harris (egyébként neurológus professzor) munkája, ami a vallás nélküli spiritualitásról szól.

A valóság az, hogy kivétel nélkül minden vallásos élményt vissza lehet vezetni az elme működésének sajátosságaira.

Például ha valaki ragaszkodik egy vallásos értékrendhez, akkor az egy boldogabb embert fog eredményezni, de nem a vallás miatt, hanem mert van egy integritása az értékrendjének. 

A könyv fő témája, hogy a spiritualitás és vallás két különböző dolog, de a történelem során a vallás egy kvázi monopóliumot alakított ki a spiritualitásra. 

A spiritualitás lényege a tudatos elmeállapot kialakítása, és ez bár lehetséges a valláson keresztül, de a jóga, meditáció vagy akár a pszichedelikus drogok is alkalmasak rá. 

A könyv összességében arról szól, hogy hogyan tudja egy ateista ember „megszerezni” a hasznát egy vallásos értékrendnek anélkül, hogy olyan dolgokat kellene elhinnie, amiknek kételkedik a valóságában. 

konklúzió

Június egy kissé „álmosabb” hónap volt, mint én azt vártam, sokkal gyorsabban el is ment a korábbiaknál.

Persze butaság lenne elégedetlennek lenni egy olyan hónappal, ami nagy árbevétel mellett még kikapcsolódást és fejlődést is lehetővé tett, de utólag visszatekintve kicsit kapkodva kezdtem bele a nyárba, anélkül hogy megfelelően beterveztem volna a programjaim.

Visszatekintve ez a hónap egy „közepes” hónap volt, amiben sok lehetőség maradt még, de legalább ezt a következtetést levonva okosabban tudok belevágni a júliusba. 

Üdv,
Ádám