2020. augusztus: összefoglaló és bevételi riport

bevezető: miért teszem közzé ezeket az összefoglalókat?

Amikor elkezdtem vállalkozni, hihetetlen motivációt jelentettek Pat Flynn „income report”-jai, később pedig John Lee Dumas hasonló írásai.

Szürreális volt, hogy egyéni vállalkozók pár partner segítségével mekkora összegeket tudnak megkeresni, és százezres közösségeket tudnak motiválni a munkájukkal.

Annak idején ez volt az, ami megszüntette a misztikusságot a nagyobb összegek megkeresésével kapcsolatban. Tudtam, hogy mások megcsinálták, és így nekem is lehetőségem van rá.

Ezekkel a bevételi riportokkal/hóértékelőkkel pontosan ugyanezt a lehetőséget akarom másoknak is megteremteni.

Vágjunk bele!

A korábbi beszámolókat itt találod:

2020 január összefoglaló és bevételi riport

2020 február összefoglaló és bevételi riport

2020 március összefoglaló és bevételi riport

2020  április összefoglaló és bevételi riport

2020  május összefoglaló és bevételi riport

2020  június összefoglaló és bevételi riport

2020  július összefoglaló és bevételi riport

bevételek és kiadások
2020 augusztusában

A hónapban összesen nettó 5 739 201 Ft árbevétel keletkezett a cégeimben.

Bevétel Gyorsítósáv befizetésekből: nettó 2 891 387 Ft

Bevétel Mastermindokból: nettó 188 930 Ft

Bevétel egyéb online tréningekből: nettó 645 920 Ft

Bevétel webshopokból: nettó 1 687 573 Ft

Bevétel befektetésekből: nettó 325 391 Ft

MEGJEGYZÉS: Bizonyos bevételek megrendelés nélkül történnek, valaki csak elutalja nekünk az összeget, és ezért a rendelési statisztikákban nem jelenik meg. Emiatt 5-6% eltérés elképzelhető lehet a bevételek forrásának tételes leírásában. 

A bevételként feltüntetett számok az adott hónapra kiszámlázott, kifizetett és leadózott nettó összeg, ami teljesen pontos, csak a források közötti megoszlásban lehet eltérés.

A kiadások a következőképpen alakultak:

Hirdetési költség: nettó 2 612 003 Ft

Irodabérlet: nettó 171 496 Ft

Egyéb költség (irodafelszerelés, domainek): nettó 0 Ft

Termékbeszerzés (minták, csomagolóanyag): nettó 0 Ft

Igénybe vett szolgáltatások (alvállalkozók, grafikus, fordítás stb…): nettó 2 258 960 Ft

Szoftverek: nettó 300 400 Ft

Fulfillment szolgáltatás (raktározás + csomagkezelés + szállítás) díja: nettó 284 656 Ft

Összes költség: nettó 5 627 515 Ft

MEGJEGYZÉS: A szoftverekre számolt össze az, amit ebben a hónapban fizettem ki – bizonyos szoftvereket ebben a hónapban fizettem ki a teljes évre előre, és bizonyos szoftverek éves díját más hónapban fizettem ki. 

Összes profit a hónapra: nettó 111 676 Ft

mi történt
augusztusban?

ötletek a nyári
szünet alatt

Az egész augusztust kivettem szünetnek, leszámítva azt a kicsi részt, amit a Gyorsítósáv 10.0 utolsó anyagai még belelógtak a hónapba. 

Már a júliusi összefoglalóban is írtam, hogy akkor is jóval több szünetet vettem ki, mint bármikor korábban, de augusztusban konkrétan a hónap háromnegyedében nem dolgoztam.

Az első hetekben beállítottam pár hirdetést, hogy pörögjenek a szeptemberi Gyorsítósáv csatlakozás előtt (ezért is a jelentős hirdetési költés), és leléptem egy kicsit, elvégre úgyis uborkaszezon volt, gondolom mindenki ki akarta még használni a nyarat, amíg COVID-mentesen lazítani.

Ennek is köszönhető az alacsony plusz ebben a hónapban – persze nem kell félteni, a szeptember bőséges profittal zárult, és ez a kiadás voltaképpen befektetés a következő hónap eredményébe.

Augusztusban így volt lehetőségem sokat gondolkodni, hogy hosszú távon mit kell máshogy csinálni, hiszen még mindig csak 27 vagyok, és egyelőre vállalkozás terén elértem mindent, amit annak idején elképzeltem magamnak. 

De nem először írok róla, hogy az elmúlt pár év bár nagyon szép eredményeket hozott, viszont mindig olyan erőfeszítésekbe tellett a haladás, ami egyértelműen nem fenntartható hosszú távon.

Ebben a hónapban több olyan lépés és döntés történt, ami átalakította a fókuszomat egy „jussunk el minél gyorsabban a csúcsra” szemléletből egy „építsünk céget a következő 30-40 évre” szemléletbe.

4% fitness corner

Amikor ezeket a sorokat írom, már a nyitáshoz készülődünk a Paulay Ede utcában, de augusztusban még csak a szerződést írtuk alá a 4% Fitness Corner edzőterembe.

A júliusi beszámolóban már írtam Csabiról, akivel Izlandon voltunk, és aki a 4% Fitness-t csinálja a Ráday utcában. Hosszú ideje barátok vagyunk már, és korábban is beszéltünk róla, hogy valamikor csinálhatnánk közösen egy termet.

Augusztusban nagyon gyorsan beindultak a dolgok, augusztus 4-én beszéltünk róla, másnap megnéztünk egy termet, és augusztus 18-án már alá is írtuk a bérleti szerződést, és megkezdődött az átalakítás.

Augusztus óta rengeteget tanultam ebből a projektből, hogy milyen részfeladatok vannak, mit hogyan lehet megoldani, milyen anyagokra van szükség, és mi mennyibe kerül.

Voltaképpen a problémám mindig az volt, hogy nagyon nehezen tudja a vállalkozásom felhasználni a tőkét, hogy (több munka teremtése nélkül) bővülni tudjon.

Most a konditeremmel ez a probléma is elhárult, szerencsére Csabi is teremláncban gondolkozik, így idő közben 2 másik helyen is benn van már az ajánlatunk – könnyen lehet, hogy kicsivel azután, hogy végzünk a Paulay Ede utcában, már kezdünk is a következővel.

MEGJEGYZÉS: Mivel a terem közösen megy Csabival, egy másik cégen keresztül, ezért az azzal kapcsolatos kiadásokat és bevételeket nem fogom megosztani (a saját pénzügyeimről rengeteg infót megosztok, de ugye itt nem csak az én dolgaimról van szó). 

MEGJEGYZÉS2: Itt hallhatjátok először, hogy a második teremre is elfogadták az ajánlatunkat, így a 4% Corner után úgy néz ki, hogy indul is a következő terem kialakítása:)

monaco út

Egy program, amit vártam ebben a hónapban egy monacói út volt, ami mondjuk úgy, hogy nem úgy alakult, ahogy az meghirdetésre került.

Annak ellenére, hogy végül jól éreztük magunkat, de a szervezőknek végül eléggé mást sikerült összehozniuk, mint amiről szó volt, mind a program terén, mind a résztvevők terén.

Összességében egy baromi jó élettapasztalat volt annak ellenére is, hogy az út 3 napja alatt folyamatos szekunder szégyenérzetem volt, hogy milyen a társaság egy része milyen elképeszően felszínesnek bizonyult.

Voltaképpen az egész arról szólt, hogy pár embernek legyen tartama Instagramra, és bár tudtam arról, hogy ilyen létezik, de mi határozottan nem erre számítottunk. Másrészt szürreális volt ezt közelből megnézni, hogy egyeseknek tényleg ez az életük, és egy egész iparág van a kiszolgálásukra.

Igazából meg sem említettem volna ezt az utat, ha ne lett volna az egész egy drága, de életre szóló tanulság: rengeteg ember a látszatnak él, és a közösségi média köré épül az egész napjuk. 

Tudom, hogy ez így leírva magától értetődőnek tűnhet, hiszen mindenki hallott már erről – de ilyen kristálytisztán, ennyire mellbevágóan találkozni ezzel meglepő élmény volt. 

Vannak emberek, akiknek szó szerint az egész életük az, hogy a közösségi médián jól nézzenek ki, így hozzák meg a döntéseiket, így osztják be a napjukat, így választják meg, hogy kivel vannak jóban, és ahogy kiderült: nem viselik jól, ha valaki felhívja a figyelmet ennek az abszurditására. 

diófa alapkezelő
befektetés

Még júliusban, mielőtt szóba került volna a terem (ami jól ábrázolja, hogy milyen gyorsan alakultak a dolgok) elkezdtem helyet keresni a pénzemnek.

Mindig is szerettem likvid maradni, és bár nyilván valakinek hülyeségnek tűnik, hogy így lemondtam a tőke által termelt haszonról, de így több jó lehetőséget is ki tudtam aknázni.

Ha a cégem meg lett volna terhelve hitellel és le lett volna kötve a pénzem, akkor nem valósulhatott volna meg a konditerem, és nem tudnánk terjeszkedni, a legjobb feltételeket kapva mindenhol (hiszen más nem igazán ruház be jelenleg ezen a piacon).

Most viszont azt látom, hogy mindenkinek, aki erről döntési pozícióban van, az az érdeke, hogy a forint értéke iszonyatosan lecsökkenjen. Ezért kezdtem el olyan befektetést keresni, ami nagyon likvid, és minimális kockázat mellett az inflációt fedezi.

Másik fontos tényező volt, hogy nem akartam most elkezdeni én megtanulni a befektetések menedzselését (pláne ilyen elképesztően turbulens időkben), hiszen van elég más dolog a tányéromon.

Végül a Diófa Alapkezelőnél csináltunk egy olyan portfóliót, amit ezeket a feltételeket lefedi:

A fentieket azért írtam le, mert már megkaptam több alkalommal olyanoktól, akik befektetésekkel foglalkoznak, hogy az alapkezelők nagyon drágák, ezért kisebb a megtérülése az ott lekötött pénznek.

Ami természetesen igaz is, a Diófánál 25%-ot vonnak le sikerdíjként a fenti hozamból – de cserébe likvid a befektetés, és a saját alapjaiknak a tulajdonosa (Indotek Group) úgy néz ki, hogy elég jól fog kijönni a mostani helyzetből.

Például nekem az első hónap (július közepétől augusztus közepéig) kb 0-ra jött ki, de utána nagyon megindultak a dolgok, és még a magas sikerdíjjal együtt is az állampapírok hozama feletti eredmény jött ki augusztus közepe óta (ami természetesen egy rövid távú eredmény, és nem jelenti, hogy mindig így lesz, de bizakodó vagyok).

A fenti kép a céges teljesítményt mutatja, a lenti pedig a magánszemély portfólióét:

Mindezt azért vezetem végig, hogy lássátok, hogy nekem bizonyos feltételeim voltak, amiknek meg kellett felelnie egy befektetésnek, és a cél határozottan nem a haszon maximalizálása volt (ami a mostani időkben pláne elég kockázatos ötlet lenne).

Természetesen nem vagyok szakértő a témában, de szerintem a legtöbbek számára simán a MÁP+ állampapír a helyes döntés (de azt cégként nem lehet megvásárolni).

Alapvetően a cél nekem az, hogy a céges pénzem rendelkezésre álljon azonnal, ha jön egy jó lehetőség egy vállalkozást indítani (legyen az konditerem, vagy online vállalkozás), és ne inflálódjon szét, amíg a lehetőségekre várunk. A hozamot a vállalkozói tevékenységem fogja hozni mindig is, ettől csak az infláció fedezését várom.

Amit mindenkinek érdemes elkönyvelni a fentiekből, hogy az infláció ketyeg folyamatosan – hiába lett egy hónapban 325 291 Ft hozama a fenti portfóliónak (sikerdíj és SZJA levonása előtt), az csak a befektetett pénz inflálódását fedezi le az én szememben.

Tehát szó sincs arról, hogy elkezdeném számolgatni, hogy ebből mikor tudok nyugdíjba menni, vagy hogy 40 év múlva mennyi lesz ilyen megtérüléssel az értéke a befektetésnek – nagyon sokan becsapják magukat ezzel, mert figyelmen kívül hagyják az inflációt.

könyv a hónapra

Augusztusban álltam neki, hogy egy kicsit elkezdjem képezni magam a befektetésekkel kapcsolatban, miután már korábban láttam, hogy bár jól megy az üzlet, de a vállalkozásom a jelenlegi formájában nem használja fel jól a tőkét.

Párosulva azzal, hogy (ahogy fent kifejtettem) eléggé erős inflációra számítok a következő években, ezért pláne nem tetszett a gondolat, hogy a kemény munkával megkeresett, és súlyosan leadózott bevételem még évente 4-5%-ot veszítsen az értékéből.

Ezzel kapcsolatban nagyon jól jött a konditerem, mint befektetés, de abba sem lehet hirtelen beletolni az összes tőkémet.

Így jutottam el odáig, hogy a jó lehetőségek felbukkanásáig legalább az inflációt fedezzem le a fent említett Diófás befektetéssel.

Az egész folyamat közben sok ötletet adott a Cashflow-négyszög könyv, ami minden hibájával együtt egy nagyon jó olvasmány (szerintem túl sok gazdagok elleni hangulatkeltés, illetve csak amerikai körülmények között használható gondolat van benne, amik túl híggá teszik a fontos ötleteket).

Amire rájöttem ennek a könyvnek az olvasása közben érkezett egy újdonsült motiváció a befektetésekkel kapcsolatos önképzésre (az elmúlt években sokkal jobban érdekelt ugye egy vállalkozások építése – amit változatlanul egy sokkal jobb lehetőségnek tartok amúgy). 

A következő hónapokban ezt a vonalat tervezem kitalálni az életemben – egy olyan befektetési portfóliót kialakítani, ami az inflációt és a megélhetési költségeim fedezi, és megőrzi a pénzem, amíg hatékonyan el tudom költeni webshopra vagy konditeremre. 

konklúzió

Augusztus egy nagyon nyugis, többnyire pihenéssel telő hónap volt, ahol a rendelkezésre álló szabadidő lehetővé tette, hogy egy nagyobb távolságból nézzem végig a haladást.

Ennek köszönhetően szeptembertől egy kissé más tempóra álltunk át, sokkal jobban a cégépítésre koncentrálva. 

Köszönöm szépen, hogy végigolvastad ezt az összefoglalót! 

Üdv,

Ádám