2020. JÚlIUS: összefoglaló és bevételi riport

bevezető: miért teszem közzé ezeket az összefoglalókat?

Amikor elkezdtem vállalkozni, hihetetlen motivációt jelentettek Pat Flynn „income report”-jai, később pedig John Lee Dumas hasonló írásai.

Szürreális volt, hogy egyéni vállalkozók pár partner segítségével mekkora összegeket tudnak megkeresni, és százezres közösségeket tudnak motiválni a munkájukkal.

Annak idején ez volt az, ami megszüntette a misztikusságot a nagyobb összegek megkeresésével kapcsolatban. Tudtam, hogy mások megcsinálták, és így nekem is lehetőségem van rá.

Ezekkel a bevételi riportokkal/hóértékelőkkel pontosan ugyanezt a lehetőséget akarom másoknak is megteremteni.

Vágjunk bele!

A korábbi beszámolókat itt találod:

2020 január összefoglaló és bevételi riport

2020 február összefoglaló és bevételi riport

2020 március összefoglaló és bevételi riport

2020  április összefoglaló és bevételi riport

2020  május összefoglaló és bevételi riport

2020  június összefoglaló és bevételi riport

bevételek és kiadások
2020 JÚlIUSÁBAN

A hónapban összesen nettó 7 620 707 Ft árbevétel keletkezett a cégeimben.

Bevétel Gyorsítósáv befizetésekből: nettó 2 311 260  Ft

Bevétel Mastermindokból: nettó 242 910 Ft

Bevétel partnerprogramokból: nettó 2 720 522 Ft

Bevétel egyéb online tréningekből: nettó 706 618 Ft

Bevétel webshopokból: nettó 1 639 397 Ft

MEGJEGYZÉS: Bizonyos bevételek megrendelés nélkül történnek, valaki csak elutalja nekünk az összeget, és ezért a rendelési statisztikákban nem jelenik meg. Emiatt 5-6% eltérés elképzelhető lehet a bevételek forrásának tételes leírásában. 

A bevételként feltüntetett számok az adott hónapra kiszámlázott, kifizetett és leadózott nettó összeg, ami teljesen pontos, csak a források közötti megoszlásban lehet eltérés.

A kiadások a következőképpen alakultak:

Hirdetési költség: nettó 2 761 323 Ft

Irodabérlet: nettó 280 000 Ft

Egyéb költség (irodafelszerelés, domainek): nettó 0 Ft

Termékbeszerzés (minták, csomagolóanyag): nettó 15 240 Ft

Igénybe vett szolgáltatások (alvállalkozók, grafikus, fordítás stb…): nettó 2 436 650 Ft

Szoftverek: nettó 449 707 Ft

Fulfillment szolgáltatás (raktározás + csomagkezelés + szállítás) díja: nettó 600 303 Ft

Összes költség: nettó 6 247 983 Ft

MEGJEGYZÉS: A szoftverekre számolt össze az, amit ebben a hónapban fizettem ki – bizonyos szoftvereket ebben a hónapban fizettem ki a teljes évre előre, és bizonyos szoftverek éves díját más hónapban fizettem ki. 

Összes profit a hónapra: nettó 1 372 724 Ft

mi történt júliusban?

izland

Egészen komikus, hogy hogyan lyukadtunk ki hárman Izlandon.

Egyik szerda este olvastam egy cikket a CNN-en, hogy Izlandon megfékezték a COVID-ot, minden nyitva van, lehet szabadon utazni, és a normális nyári állapottal ellentétben nincsenek turisták a fantasztikus látványosságoknál.

Másnap teljesen véletlen összefutottam Csabival és a barátnőjével, Zsuzsival (Csabi régi barátom, a 4% Fitness konditermet csinálja, és ugye az azóta eltelt időben közösen indítottunk is egy új konditermet), és a jövő heti programokról beszélgetve említettem, hogy ki tervezek menni a szigetre. 

Így a szerda esti ötletből az lett, hogy pénteken mindenki lefoglalta a jegyeket, és következő hét közepén már a Blue Lagoon nevű termálfürdőben (fenti képen) ültünk. 

Egy hét alatt körbeautóztuk az egész szigetet, de még így is sok mindent ki kellett hagyni, mert egyszerűen minimum 2 hét kell, hogy valaki a legtöbb „kötelező” dolgot meg tudja nézni. 

havervagy:
sikersztorik estje

Ahogy sokan tudják, nem nagyon szeretem a személyes találkozókat. Ennek az oka egyszerűen annyi, hogy több hétre előre nehezen írok be valamit a naptáramba – sokkal valószínűbb, hogy igent mondok valamire 3 nap múlvára, mint 2-3 hét múlvára.

Ezt az eseményt már a járvány első beindulása előtt megbeszéltük Kéri Csabával, a Havervagy szervezőjével, de jópár hónappal el kellett halasztani, így júliusban sikerült összehozni.

Nagyon jól éreztem magam, úgyhogy én is elkezdtem latolgatni, hogy hogyan tudnék kicsit több személyes találkozót szervezni, ahol közvetlenebbül tudnék beszélgetni azokkal, akik követik a munkámat.

Valami olyasmin gondolkodom, mint annak idején a First Monday meetupok voltak minden hónap első hétfőjén, ami főleg a hazai startuppereknek szólt Záboji Péter szervezésében (és amik sajnos Záboji Péter halála után véget értek).

karma vida -
az első kudarcom

Az egész vállalkozói pályafutásom során egyszer sem volt olyan, hogy valamiről ki kellett jelentenem, hogy „nna, ez egy kudarc”.

Voltak olyan dolgok, amik nem a várakozásoknak megfelelően sültek el, de ettől még más kifejezetten sikeres kezdeményezésként gondolna rá, csak az én elvárásaimat nem érte el.

És ezért sajnálom azt, hogy pont a jótékonysági kezdeményezésem, a Karma Vida lett az első dolog, amire azt kell mondanom, hogy „nna, ez bizony egy kudarc”.

Ugye ezt kifejezetten úgy kezdtem, mint 100% jótékonysági programot, voltaképpen kipótolva azt, hogy az alapítványok nem végezhetnek gazdasági tevékenységet.

Az okokat sokáig lehetne fejtegetni, de egy dolog kiemelkedik: soha nem terveztem azt, hogy ez egy olyan dolog lesz, amire én koncentrálni fogok. Mivel sok dolgot csinálunk, ezért mindig egy mellékes dolog lett, amivel ha probléma van, akkor hetekig húzódott, amíg megoldottuk.

Emellett nagyon sajnálatos volt az érdeklődés hiánya és a passzivitás az alapítványok részéről is, és gyanítom, hogy vásárlóként volt aki egyszerűen nem hitte el, hogy tényleg a nyereség 100%-át az alapítványok kapják majd. 

Én annak idején azt gondoltam, hogy ez a vállalkozás egy példa lesz, hogy „látjátok, nem is olyanok az emberek…”. Sajnos végül annak lett a bizonyítéka, hogy a legtöbb ember pont olyan. 

Végül úgy döntöttem, hogy lezárom ezt a dolgot egy jelentősebb veszteséggel, és hogy az alaptványok is jól járjanak, felajánlottam nekik 1 000 000 Ft-ot a résztvevő ügyek között szétosztva.

mit csinálsz, miután
sikeres lettél?

Még áprilisban kaptam egy kis leckét az élettől (egy hölgy közreműködésével), ami egy kicsit több alázatra tanított, és sok mindennek az újraértékelésére késztetett. 

Az elmúlt években, amit csináltam sok tekintetben sikeressé tett, rengeteg pozitív megerősítést kaptam, és ha csak a teljesítmény szempontjából nézzük a dolgokat, akkor csillagos ötöst adnék magamnak.

És nehéz változtatni azokon a meggyőződéseken, döntéseken és szokásokon, amik az ember sikerét eredményezték, hacsak nem történik valami ilyesmi. Itt bukott ki viszont, hogy mennyire rossz dolog az embernek a teljesítménye alapján mérnie magát (vagy másokat). 

Én ugye sokszor mondogattam azt, hogy „először ki kell találni az anyagiakat, és utána lehet fontosabb dolgokkal foglalkozni”. Én kitaláltam az anyagiakat, de valahogy elfelejtettem utána a fontosabb dolgokkal foglalkozni.

Nem akarok emögé bújni, de rengeteget kellett tanulni és dolgozni, hogy a klienseimnek a legjobbat tudjam nyújtani, és valahogy elsikkadt ez a nagy rohanásban.

Valamiért azt hittem, hogy a nagyobb eredmények MÉG motiválóbbak lesznek, csak azt nem vettem észre, hogy közben az időm 100%-a a vállalkozásra megy, és elkezdtem önmagamat is a vállalkozásban elért teljesítmények alapján értékelni, ami természetesen nem egy egészséges szemlélet. 

Ugye eredetileg azért kezdtem el vállalkozni, hogy egy szorult helyzetből ki tudjunk jutni. A TACIT-ot pedig azért kezdtem, mert valami klassz dolgot akartam csinálni, sokat tanulni, és értéket teremteni. 

Közben persze néha felmerült, hogy milyen életet akarok majd élni, amikor elértem az anyagi célokat, de amikor minden megvalósult, akkor valahogy elfelejtettem élni a lehetőséggel.

Úgyhogy júliusban elkezdtem bepótolni ezt: sokat jártam a Balaton környékén (életemben először volt olyan nyaram, amikor pihentem), elkezdtem wakeboardozni, jógázni, ejtőernyős képzésre is járok, sokkal több időt töltök barátokkal és új ismerősökkel, és hát pótolom azt, ami eddig kimaradt. 

"nem írtunk
róla szerződést"

Ha van mondat, amitől azonnal ökölbe szorul a kezem még mindig, az a fenti. Ez annyit jelent virágnyelven, hogy „átvertelek, és nem tudsz ellene semmit csinálni”.

Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy valakinek kifizettem egy jelentősebb összeget, és utána nagyon elégedetlen voltam azzal, amit kaptam.

Sajnos két vállalkozás közötti megrendelésnél nem igazán van lehetőség (perelés nélkül) bármilyen jogorvoslatot érvényesíteni, mint mondjuk magánszemélyek esetében a Fogyasztóvédelemnél.

Ezért nagyon fontos, hogy egy vállalkozás mennyire ügyfélbarát, mennyire elkötelezett a magas színvonalú szolgáltatásra, és mennyire vállalja a felelősséget, ha hibázott. És sajnos sok magyar vállalkozó célja, hogy kimentse magát a felelősség alól. 

Ilyenkor szokott elhangzani a fenti mondat, az én esetemben inkább ennek az „erre nem tértünk ki külön a szerződésben, tehát úgy lesz, ahogy nekem jó” formájával találkoztam kliensként.

Volt például olyan is, hogy valaki a szerződésben vállalt munka harmadát végezte csak el (azt is hibásan), de megtagadta, hogy visszaadja a már kifizetett (7 számjegyű) összeget – még úgy is, hogy a szerződésben kifejezetten rögzített feladatok nem lettek teljesítve…

Nem jól elköltött pénzek...

Az igazán bicskanyitogató, hogy utána egy vállalkozó megpróbálhatja a „jó hírnevének a megsértésére” hivatkozva ügyvéddel megakadályozni egy őszinte (de negatív) visszajelzést a szolgáltatásáról. 

Természetesen így ki van téve az ember szolgáltató etikai érzékének, hiszen sokkal kevesebb tapasztalatod van az adott területen, így nem is tudhatod, hogy mivel szemben kellene védeni magad egy szerződésben.

Ilyen, és hasonló dolgokra hivatkozva az elmúlt hónapokban majdnem 3 millió forintot vesztettem.

Voltaképpen mindig abból indultam ki, hogy én egy ekkora összegért milyen munkát végeznék, de a másik fél egyszerűen csak felárazta az ajánlatát, viszont képtelen volt szállítani a megrendelt minőséget.

Ironikus, miután pont én hívtam fel a figyelmet a high-ticket átverésekre. 

Mindenképp nézzetek utána a cégeknek, akikkel üzletelni készültök, gondoljatok bele, hogy etikus, a felelősséget vállaló emberrel készültök-e üzletelni – bármilyen „biztosítékot” meg lehet kerülni egy etikátlan ember által és nagyon nehéz az érdekedet érvényesíteni. 

Vállalkozóként pedig egy dolgot tudok javasolni mindenkinek: egy dolog, hogy mennyi pénzt keres az ember, a másik dolog, hogy hogyan. Pénzt keresni mindig lehet, de ha valaki egyszer elkezd szarrágóként viselkedni, akkor már nehéz visszautat találni.

könyv a hónapra

Az okostelefonok és a közösségi média egy olyan világot teremtett, amire az agyunk evolúciós szempontból nincs felkészülve.

Az azonnali üzenetek, az értesítések és a végtelen információ olyan dopaminlöketet ad az agyunknak, ami sokkal érdekesebb, mint a „való világ”, és ezért addiktívvá válnak. 

Ezért olyan fontos megtanulni kezelni ezeket az eszközöket, és csak bizonyos előre kiválasztott célok elérésére használni ezeket.

Ha nem alakítasz ki a digitális eszközökkel kapcsolatos szokásokat, akkor könnyen lehet, hogy sok óra elmegy a napodból (akár közvetlenül, akár egyszerűen csak a fókuszálás hiánya miatt), miközben semmivel nem tudsz több értéket szerezni a több használattal.

Ezeknek a szokásoknak a hiánya komoly érzelmi feszültséget tud okozni, és nem tudok róla, hogy sok más helyen felhívnák erre a jelenségre a figyelmet.

Egyszerű praktikákra példa a mobil értesítéseinek kikapcsolása, és „ne zavarj” üzemmódban való tartása (sőt, egyszerűen otthon hagyni).

De a nagyobb, átfogó stratégiája a könyvnek, hogy nem kell folyamatosan történnie valaminek, nem attól lesz szép és jó az élet, hogy minden percben van valami információ, történés vagy impulzus (sőt, ez egy recept a katasztrófához és függőséghez). 

Összességében egy rendkívül hasznos és fontos könyv egy olyan témáról, ami mindenkinek meghatározó az életében, és méltatlanul kevés szó esik róla – erősen ajánlott!

konklúzió

Júliusra úgy tekintek, mint egy nagy konszolidációs időszakra.

Sok korábbi változtatás ekkor kezdett beérni, és bár anyagilag nagyon gyenge lett a hónap (nyár közepe lévén), mégis úgy érzem, hogy amiben fontos volt, abban nagyon nagyot tudtam előrelépni.

Néha szükség van ilyenre is, és ahogy a cikkből kiderült: nagy hiba az embernek a teljesítményében mérnie magát.

A legjobbakat!

Üdv,
Ádám