2020. december: összefoglaló és bevételi riport

bevezető: miért teszem közzé ezeket az összefoglalókat?

Amikor elkezdtem vállalkozni, hihetetlen motivációt jelentettek Pat Flynn „income report”-jai, később pedig John Lee Dumas hasonló írásai.

Szürreális volt, hogy egyéni vállalkozók pár partner segítségével mekkora összegeket tudnak megkeresni, és százezres közösségeket tudnak motiválni a munkájukkal.

Annak idején ez volt az, ami megszüntette a misztikusságot a nagyobb összegek megkeresésével kapcsolatban. Tudtam, hogy mások megcsinálták, és így nekem is lehetőségem van rá.

Ezekkel a bevételi riportokkal/hóértékelőkkel pontosan ugyanezt a lehetőséget akarom másoknak is megteremteni.

Vágjunk bele!

A korábbi beszámolókat itt találod:

2020. január összefoglaló és bevételi riport

2020. február összefoglaló és bevételi riport

2020. március összefoglaló és bevételi riport

2020. április összefoglaló és bevételi riport

2020. május összefoglaló és bevételi riport

2020. június összefoglaló és bevételi riport

2020. július összefoglaló és bevételi riport

2020. augusztus összefoglaló és bevételi riport

2020. szeptember összefoglaló és bevételi riport

2020. október összefoglaló és bevételi riport

2020. november összefoglaló és bevételi riport

bevételek és kiadások
2020 decemberében

A hónapban összesen nettó 27 832 605  Ft árbevétel keletkezett a cégeimben.

Bevétel Gyorsítósáv befizetésekből: nettó 18 801 948 Ft

Bevétel Mastermindokból: nettó 290 890 Ft

Bevétel partnerprogramokból: nettó 1 696 145 Ft

Bevétel egyéb online tréningekből: nettó 3 826 793 Ft

Bevétel webshopokból: nettó 2 034 567 Ft

Bevétel befektetésekből: nettó 235 573  Ft

MEGJEGYZÉS: Bizonyos bevételek megrendelés nélkül történnek, valaki csak elutalja nekünk az összeget, és ezért a rendelési statisztikákban nem jelenik meg. Emiatt 5-6% eltérés elképzelhető lehet a bevételek forrásának tételes leírásában. 

A bevételként feltüntetett számok az adott hónapra kiszámlázott, kifizetett és leadózott nettó összeg, ami teljesen pontos, csak a források közötti megoszlásban lehet eltérés. 

A kiadások a következőképpen alakultak:

Hirdetési költség: nettó 1 655 461 Ft

Egyéb költség (irodafelszerelés, domainek): nettó 0 Ft

Termékbeszerzés (minták, csomagolóanyag): nettó 1 148 499 Ft

Igénybe vett szolgáltatások (alvállalkozók, grafikus, fordítás stb…): nettó 1 900 900 Ft

Szoftverek: nettó 738 659  Ft

Fulfillment szolgáltatás (raktározás + csomagkezelés + szállítás) díja: nettó 600 950  Ft

Összes költség: nettó 6 044 469 Ft

MEGJEGYZÉS: A szoftverekre számolt összeg mindig az, amit ebben a hónapban fizettem ki – bizonyos szoftvereket ebben a hónapban fizettem ki a teljes évre előre, és bizonyos szoftverek éves díját más hónapban fizettem ki. 

Összes profit a hónapra: nettó 21 788 136 Ft

mi történt decemberben?

karácsonyi
jótékonyság

Még a koronavírus első hulláma alatt tartottam egy jótékonysági promóciót, aminek az volt a célja, hogy védőfelszerelést vegyünk az összegyűjtött pénzből az egészségügyi dolgozóknak.

Ez úgy nézett ki, hogy felajánlottam egymillió forintot a saját pénzemből, és egy promóció bevételét is erre szántam, így összesen 2,1 millió forint gyűlt össze.

Viszont az első hullám – ahogy mind tudjuk – végül itthon alig kezdett el terjedni, viszont már akkor nyilvánvaló volt, hogy lesz második, ezért végül akkor úgy voltam vele, hogy később és máshogy használom fel ezt a pénzt.

Ennek végül karácsonykor jött el az ideje, a második hullám eldurvulásával, és mivel védőfelszerelésből már volt elég, de az egészségügyi dolgozóknak változatlanul méltatlanul alacsony fizetésekért, rossz körülmények mellett kellett dolgozniuk, ezért közvetlenül hozzájuk akartam eljuttatni a pénzt.

Az volt a cél, hogy a saját javukra használják fel, ne valamilyen alapítványon keresztül, szabályozott keretek között, hanem úgy, ahogy nekik a legjobb.

A pénzt végül 6 részre osztottam, és kis mikulás csomagokban vittem ki 4 vidéki város mentőállomásaira (Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Kecskemét), valamint 2 Budapest környékire, az alábbi levéllel együtt:

Kedves Olvasó!
Nemrég egy gyűjtést szerveztem a közönségemmel a koronavírus ellen védekező egészségügyi dolgozók javára, aminek egy jelentősebb összeg lett az eredménye.

Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy a legjobb módja ennek a pénznek a felhasználásának, ha azok között az emberek között osztom el közvetlenül, akik minden nap áldozatos munkát végeznek az egészségüket kockáztatva, sok bizonytalanságot vállalva a hivatásukkal.

Szomorú, hogy a hazai egészségügyben a legtöbbeknek méltatlanul kevésből kell megélniük, és ezen tudunk igazítani talán egy keveset. Szeretném, ha tudnád, hogy a szemünkben Hősök voltatok a koronavírus előtt is, ahogy azok vagytok alatta is, és utána is azok lesztek.

Emellett a levél mellett egy nagyobb összeget találsz – eleget arra, hogy megoszd másokkal, de arra is, hogy ha szükséges, akkor akár nagyobb adósságokat rendezz.

A célunk az, hogy karácsonyra akár többen is meglephessétek magatokat valami széppel, vagy elháríthass egy aggasztó anyagi terhet, adósságot vagy kiadást.

Azt semmiképp nem szeretném, ha bármilyen irigység vagy viszály fakadna ebből az adományból, hogy ki kap vagy nem kap belőle esetleg – dönts róla saját belátásod szerint.

Ha megteheted, akkor kérlek oszd meg a leginkább közvetlen munkatársaiddal, de ha szükséged van rá, akkor kérlek tartsd meg, és okosan használd fel a saját javadra.

Boldog Karácsonyt kívánok Neked, a legjobbakat remélve!
Üdvözlettel,
Görög Ádám

Sajnos ebben az országban nehéz adni:

Volt olyan mentős is, aki cinikusan viszonyult hozzám, sajnos volt olyan is, aki ennek a történetnek az eredeti megosztásakor nyilvánosan pocskondiázni kezdte az egészségügyi dolgozókat (ahogy akkor is tisztába tettem: mentősöknek vittem a csomagot, nem orvosbáróknak).

Vagy volt, aki személyesen engem pécézett ki, amiért „felvágok” a jótékonysági kezdeményezésekkel – holott nyilván nem csak az én pénzemről volt szó.

És sajnos több esetben komoly dilemma volt, hogy elfogadhatják-e ezt egyáltalán, vagy bajba kerülnek érte. 

Sajnálatos az is, hogy túl kevés ilyen kezdeményezés van – míg az első hullám alatt sokat segítettek az emberek egymásnak, addig most, a sokkal nehezebb helyzetben már az is hír volt, hogy hamburgert kaptak ingyen a mentősök.

Mindenesetre én próbáltam a legtöbbet kihozni a helyzetből, és őszintén remélem, hogy azok, akik részt vettek a promócióban annak idején, elégedettek voltak a bevétel felhasználásával.

év végi Gyorsítósáv
promóció

Minden évben az árbevétel jelentős részét az év végi Gyorsítósáv promóciók hozzák – nem is meglepő ez, hiszen erre szoktam a legtöbbet készülni, ebbe megy a legtöbb energia, és  jellemzően hónapokon keresztül ezt vezetem fel.

2019-ben remekül sikerült, 2020-ban pedig a novemberi elején tartott első előjelentkezéskor nagyon úgy néztek ki a dolgok, hogy erre még ráteszünk egy nagy lapáttal.

Mindez gyökeresen megváltozott viszont november közepén a korlátozások bejelentésével – pár héttel korábban még az volt a mantra, hogy „az országnak működnie kell”, és erre rövidesen beesett egy óriási bizonytalansági tényező, ami közvetlen vagy közvetetten, de mindenkit érintett.

Nagyon szerencsétlenül jött ki a lépés, de természetesen érthetőnek tartom, hogy amikor épp egy hosszabb bizonytalan időszak kezdődik, az nem az a pillanat, amikor az ember nagyobb összeget akar elkötelezni egy vállalkozás beindítása mellett.

Végül már én is csak úgy javasoltam már a csatlakozást, hogy CSAK hosszú távú tervekkel és stabil alapokkal érdemes most belevágni a vállalkozásba – mert ki fogunk jutni ebből, nem is olyan nagyon sokára, de szerintem csak 2021 utolsó harmadában várható igazi jelentős javulás.

Emellett fura volt idén egy kicsit máshogy megtartani a Gyorsítósáv promóciót, hiszen a megelőző 4 évben a november-decembert mindig Ázsiában töltöttem.

Ott teljesen egy dologra tudtam koncentrálni, míg itt szembesültem vele, hogy most már sokkal összetettebb a vállalkozásom, és ez is nehezítette a haladást. 

Összességében persze, ahogy a számok is mutatják, jól sikerült a csatlakozás, de messze az előzetes várakozásokon alul sikerült – amit viszont döntően a kialakult helyzetnek tulajdonítok, amiben én sem javasoltam feltétel nélkül az indulást.

elindulás a részvények világában

Korábban nem szerettem a részvény jellegű befektetéseket. 

Én azoknak a „vészmadaraknak” hittem, akik az álláspontot képviselik, hogy a 2008-as válságot elhárító több, mint 10 évig tartó „quantitative easing” (vagyis a nemzeti bankok pénzteremtése) egy buborékot teremtett, ami egy óriási visszaeséssel kell, hogy záruljon – legalább átmenetileg. 

(MEGJEGYZÉS: A COVID előtt a jegybankok pont szigorításra készültek, tehát a rengeteg pénz piacra szórása után el akarták kezdeni azt lassan kivonni, ami az eszközárak azonnali csökkenését jelentette volna.)

És összességében pont egy ilyen dologra vártam volna, hogy megtörténjen a korrekció,  hiszen kiderült, hogy nem csak felfelé mehetnek a dolgok, hanem valójában minden cégre drasztikusan más jövő vár, mint ami be lett árazva a részvényekben. 

Amivel nyilván nem számolt senki, hogy egy ekkora méretű esemény, mint a világjárvány pont, hogy sokszorosára növeli a jegybankok pénzteremtését, és „gazdaságélénkítés” címszóval ráöntik a piacra, sokszorosára emelve a részvényárakat.

Egyrészt tehát az, ami félelemként ott volt bennem a részvényekkel kapcsolatban, pont ellentétes hatást váltott ki.

Másrészt azt láttam, hogy az őrült pénznyomtatás szét fogja inflálni a pénz értékét, ami nekem azért volt gond, mert szinte minden pénzemet a számlámon tartottam, és azt láttam, hogy így csak az infláción is évi sok millió forintot veszíthetek.

Ezt a tőkét eredetileg a vállalkozásaim külföldi terjeszkedésre akartam felhasználni, ezért tartottam szabadon elérhetően, de a COVID beindulásával nyilvánvalóvá vált, hogy ez most nem lesz lehetséges. 

Tehát helyet kellett találnom ennek a pénznek, mert akkor is az volt, és most is az a várakozásom, hogy a forint erősen gyengülni fog.

Írtam róla, hogy még júliusban tettem pénzt egy alapkezelőhöz, és augusztusban elindult a konditerem építése is – mindezek ennek az elképzelésnek a keretein belül történtek.  

Ezek mellé kapcsolódott be novemberben a részvénybefektetés, ekkor döntöttem úgy végül, hogy vállalok egy kiszámított kockázatot a pénzem egy részével, 2 fő ok miatt:

Hacsak valaki nem gondolja azt, hogy az emberiségre nagyon sötét jövő vár, akkor el kell hinnie azt, hogy hosszú távon a tőzsde növekedni fog.

Mivel nekem az elérhető pénzem nagy részére nincs szükségem belátható időn belül, ezért el tudom kerülni a klasszikus hibák nagy részét simán csak türelemmel, és azzal, hogy nálam okosabb emberekre hallgatok.

Hogy teljesen egyértelmű legyen: biztos vagyok benne, hogy a következő évek nagyon bizonytalanok lesznek, mert nem létezik, hogy ne legyen meg a böjtje annak, amit a jegybankok műveltek.

De ha valaki nem próbálja meg feltalálni a kereket, hanem egyszerűen dollar cost averaging módszerrel jó kilátásokkal rendelkező, a poszt-COVID világból profitáló vállalkozásba fektet, akkor még egy visszaesés esetén is pluszos eredménye lesz (hosszú távon).

Én mindig is vállalkozó voltam, és leszek is, és ez lesz a fő bevételi forrásom. Azt szeretem, ha azért vagyok kifizetve, ami értéket teremtettem, nem azért, mert ügyesen kiválasztottam egy céget, és megvettem a részvényeit, a megfelelő időben.

De ezzel együtt azt is látom, hogy a vállalkozásból származó jövedelem, mire eljut hozzám, hogy magánszemélyként költhessem el, sokszorosan meg van adóztatva (ÁFA, TAO, IPA, Szocho, SZJA).

Ezzel szemben, ha már kivettem osztalékként, akkor azt a pénzt befektethetem egy TBSZ számlán, ami 5 év után adómentes (bővebb információért a TBSZ számláról ezt a cikket javaslom).

Tehát bár sokkal jobban élvezem a jövedelmet, amire szert teszek a vállalozásommal, mint a befektetett vagyon bővülését, de tény, hogy sokkal kisebb adó van az utóbbin, és ez ekkora tételeknél bizony súlyos milliókat jelent.

Ha valaki követte a dolgokat, tudja, hogy pont novemberben egy nagyon erős felívelés indult be – rövid időn belül tízmillió forint feletti profitokat láttam a számláimon, lényegében munka nélkül.

Persze nem csaptam be magam, nyilván ez egy olyan helyzet, ami egyáltalán nem fog örökké tartani, és bár november-december-január nagyon jó volt, de például február óta volt egy nagyobb visszaesés is.

Mindenesetre egy ideje már foglalkoztam azzal, hogy a bevételre való koncentrálás mellett hogyan tudnék inkább a vagyongyarapítással is foglalkozni, és most úgy érzem, hogy ezzel a hármassal (ingatlanalap, konditerem, részvények) kialakultak a feltételek ehhez.  

könyv
a hónapra

Ryan Levesque az egyik üdítő színfolt az online marketing színterén. 

Ő ahelyett, hogy tevékenységi területre pozicionálta volna magát (pl: e-kereskedelem, tanácsadók, stb…) helyette inkább egy sok különböző környezetben működő módszerben mélyült el, aminek a lényege, hogy az érdeklődőktől származó információk (kvízek, felmérések és piackutatás) alapján formálja az ügyfélszerző megoldásokat. 

Ez a könyv kifejezetten a piac és az üzleti modell kiválasztásáról szól, vagyis az indulás előtti „legfontosabb döntés” hátteréről. 

Fontos megjegyezni, hogy szerintem a konkrét metódus (Google Trends alapján történő elemzés) alapján nagyon könnyen vonhatóak le téves következtetések, pláne itthon, ahol nincs is annyi elérhető adat.

De ezzel együtt a könyvben egy sor fontos ötlet, kritérium és példa található a pozicionálás megtalálásával kapcsolatban (viszont a példák kizárólag online tréningekre/ tanácsadókra korlátozódnak). 

Én személy szerint értékeltem azt, hogy a könyv nem akar túl sokat markolni, vagyis mindenkinek megmondani, hogy pontosan hogyan válassza ki a vállalkozás ötletét.

Összességében ez a könyv egy jó és gyors áttekintés, hasznos tanácsokkal olyan dolgokkal kapcsolatban, amik az én tapasztalataim szerint is gyakori hibák szoktak lenni az induláskor – és mindenképp érdemes elkerülni őket. 

konklúzió

Decemberrel mindannyiunk számára egy nagyon fura év ért véget, ami az én számomra rengeteg tanulsággal, változással és fejlődéssel járt.

Nagyon élveztem ebben a hónapban a jótékonysági tevékenységet, remek volt beszélni azokkal az emberekkel, akik életeket mentenek, és közvetlenül segíteni nekik.

Jó volt elmerülni egy olyan új világban, mint a részvények, ami egy új kihívást jelent a számomra, és jó dolog olyanba belekezdeni, ami tudod, hogy  az egész hátralévő életednek a része lesz, és minden megkeresett forinton egy szorzót jelent majd.

De a december egyben egy kis hiányérzetet is hagyott maga után: nem sikerült még 2020-ban megnyitni a konditermet, és az év végi promóban is nagyon sok maradt benne.

Mindenesetre őszintén remélem, hogy rendkívül élvezted ennek az elmúlt 12 hónapnak az összefoglalóit.

Nyilván teljesen máshogyan alakult az év, mint amire számítottam az induláskor, és persze nem minden történt ideálisan (ahogy általában a szépítés nélküli valóságban nem szokott).

De ezzel együtt is a 2020-as év üzletileg nagy előrelépést jelentett, és rengeteg minden megvalósult, ami az előttünk álló „poszt-COVID világban” egy szilárd alapként fog majd szolgálni a további haladáshoz.

Ezekről bővebben a hamarosan elérhetővé váló évértékelőben írok bővebben.

A legjobbakat!

Üdv,
Ádám