Én mindig sokat olvastam, és másokhoz képest gyorsan, de nem olyan régen találtam egy olyan módszert, ami teljesen új szintre helyezte egy könyv elolvasásának a sebességét, és minőségét.

Még akkor is, ha úgy döntesz végül, hogy te nem használod ezt a technikát, akkor is biztos vagyok benne, hogy a mögöttes elvet rendkívül hasznosnak fogod találni, ugyanis rengeteg más területen fel lehet használni. A lényege ennek a megoldásnak, hogy intenzívebb munkát igényel a részedről, de cserébe sokkal jobb eredményeket kapsz, ez pedig nagyon sok élethelyzetben alkalmazható.

Bizonyára észrevetted már, hogy 20 perc fókuszált munkája néha sokkal több eredményt hoz, mint 3-4 órányi tevés-vevés. Ezért gondolom, hogy a fókuszált “rituálék” kialakítása igazából a legjobb produktivitási ötlet, ami létezik. És ebben a cikkben bemutatom, hogy hogyan alakítottam ki egy ilyen “rituálét” azért, hogy 30 könyvet olvassak el, 30 nap alatt.

Fel tudod használni a konkrét módszert is, de ami szerintem sokkal fontosabb, a gondolkodásmód, hogy jellemzően mindent tudunk okosabban csinálni az életben, az általánosan megszokotthoz képest.

Bevezető

Természetesen iszonyatos mennyiségű tapasztalattal járt mindez: a tanulásra való képességem sokat javult, gyorsabban tudtam összekapcsolni az információkat a meglévő gondolataimmal, és persze rengeteg hasznos gondolatot nyertem ebből a 30 könyvből (amiknek a listáját a cikk végén megtalálod).

Tegyük tisztába, hogy el lehet olvasni napi egy könyvet úgy is, hogy simán kitartó vagy, és “hagyományos” módon olvasod el. Ha megnézed egy adott könyv hangoskönyv-verziójának a hosszát, akkor láthatod, hogy egy átlagosnak mondható 250 oldalas könyvet jellemzően 7 óra 30 perc körüli időbe telik felolvasni.

Mivel magunkban olvasni lényegesen gyorsabban tudunk, mint hangosan (legalábbis ha rendszeresen fogyasztasz könyveket), ezért elkönyvelhetjük, hogy napi 6,5-7 óra ráfordítással túl tudunk lenni egy könyvön.

Hogyan olvass gyorsabban?

A módszer önmagában nem bonyolult, de ehhez elsősorban azt kell látni, hogy milyen problémák merülhetnek fel. “Elméletben” lehetséges 7 óra olvasással végigvenni egy könyvet. Mégis kevesen tudják ezt megcsinálni, és nyilván neked is több időbe telik végigmenni rajta.

Tehát nézzük végig az okokat, hogy miért eshet ki valaki a koncentrációból:

1, Sokan rendszeresen olvasnak ugyan, de kiesnek a gondolatmenetből, amint egy bekezdés nehezebben értelmezhető.

Ilyenkor elkezdenek visszafelé keresgélni, hátha lemaradtak valamiről. Mivel én is több hosszabb-rövidebb e-bookot írtam, pontosan tudom, hogy a legtöbbször pár bekezdéssel később van valami extra információ, vagy minden el van magyarázva részletesebben, de az ember természetes reakciója, hogy nem akar lemaradni semmiről, és addig nem akar továbbhaladni, amíg nincs meg a megoldás.

Ez egy komoly akadály tud lenni, sokan kiesnek a koncentrációból, és hosszú időbe telik visszatérni a rendes sebességhez. Mintha valaki az autópályán 10 kilométerenként lelassítana nullára, és utána újra vissza kellene nyernie a menettempóját.

Mindeközben viszont az olvasás lényege NEM az, hogy minden egyes mondat kifogástalanul értelmezve legyen, mert úgyse tudsz emlékezni rájuk. Ismétlem: úgyse fogsz emlékezni teljes mondatokra/szövegrészekre, tehát minden egyes szó elolvasása helyett sokkal érdemesebb arra koncentrálni, hogy értelmezd magadnak az olvasottakat.

Ha megértetted, hogy mi az oldal/fejezet/könyv lényege, akkor rendben vagy, és ez azt jelenti, hogy egy-egy bonyolultabb megfogalmazást is értelmezni tudsz megállás nélkül.

TÖLTSD LE AZ E-BOOKOM A TOP 10 PRODUKTIVITÁSI ESZKÖZRŐL!

-Milyen eszközzel zárd ki a multitaskingot az életedből?

-Melyik módszer segít a legegyszerűbben fókuszálni?

-Hogyan tudod a szükséges minimumra csökkenteni a Facebook-on töltött idődet?

10 percen belül alkalmazható, praktikus tanácsok az e-bookban az új szokások kialakításáról, a halogatás leküzdéséről és a produktivitás fokozásáról.

2, A másik gond, ha valaki csak “olvasgat”, terv nélkül.

Tökéletesen más elmeállapotban vagy, amikor egy szakdolgozathoz feldolgozol egy könyvet, és amikor kíváncsiságból olvasol valamit. Az egyikben céltudatosság van, a másik esetében bármilyen apróság halogatásra kényszeríthet. Mondjuk egy értesítés a telefonon, vagy a hirtelen jött vágy, hogy lefőzz egy teát.

A TACIT indulása előtt több tucatnyi könyvet gyűjtöttem össze, kifejezetten keresve a hivatkozható részeket, a konkrét, gyakorlatias tanácsokat. Ha így olvasol mondjuk egy produktivitással foglalkozó könyvet, hogy gondolkozol rajta, hogy “hogy tudom ezt felhasználni a saját életemben?”, akkor az agyad is jobban koncentrál a gondolatmenetre.

Ezen a blogon sok helyen találkozhatsz az “elmélyült munka” vagy “elmélyült tanulás” kifejezéssel. Ez azt az állapotot jelenti, amikor valaki minden gramm figyelmét egy feladatra koncentrálja, és így “a zónába kerül”.  Ha egyszer megszakítod a fókuszálást, akkor 20 percbe is beletelhet, amíg visszanyered a teljes lendületed.

Gyorsabban fogsz haladni, több motivációd lesz, és többet is jegyzel meg, ha pontosan egyértelműsíted magadnak, hogy miért is olvasol éppen.

3, Sokan az utolsó kötőszóig mindent felolvasnak a saját belső monológjukban

Korábban említettem a hangoskönyveket, és hogy igazából gyorsabban is tudunk haladni annál, mint ahogy valaki felolvassa a szöveget. Ez azért van, mert az agyunk tudja úgy is értelmezni a szöveget, hogy nem betűkben gondolkozik.

Mire gondolok?

A belső narrációnk (a kis hang a fejedben) értelmezni próbálja a betűket. De például a © szimbólumról egyszerűen csak tudod, hogy mi, nem mondod ki a belső monológodban, hogy “copyright jel” (ugye;)?). Egyszerűen tudjuk, hogy mi ez a jel, és haladunk tovább. A szöveg bármelyik részével meg tudjuk ezt csinálni. Ha ránézel egy mondatra, és tudod, hogy mit jelent, akkor nem kell felolvasni az egészet a belső monológodban.

Ha nem is azt a módszert használod, amit én leírok, akkor is 25-30%-al gyorsabban tudsz olvasni, ha:

-nem lassítasz le a mondatok végén,

-csak a fontos szavakra koncentrálsz,

-és nem akarsz minden egyes betűt értelmezni,

-megérteni próbálod a teljes mondanivalóját a szövegnek

Még egyszer: a könyv egy médium, amin keresztül át van adva a tudás. De a tudás begyűjtése a lényeg, nem az, hogy minél több könyvet olvass el, és a hagyományos megközelítésnél sokkal jobban is tudunk haladni.

A multiszenzoros olvasási rituál险

A módszer, amit javaslok minden fenti problémát kiküszöböl. Egy keretet ad, aminek a segítségével haladni tudsz, és könnyíti, hogy elmélyülten tudj olvasni.

Egy feltétel viszont, hogy a módszer alkalmazásához tudnod kell angolul, és csak olyan könyveknél működik, amiknek van hangoskönyv verziója (ugye mayarul nem igazán érhetőek el hangoskönyvek, és könyvek terén is sokkal limitáltabb a kínálat). Fontos, hogy szakkönyveknek például nincsen hangoskönyv verziója-nincs olyan, hogy a “A kvantumfizika alapjai” hangoskönyv.

Olyan hangoskönyv viszont van, ami ugyanebben a témában, egy nemzetközileg elismert szakértő történeteit osztja meg. Tehát bizonyos könyvek egyszerűen nem felelnek meg az elvárásainknak (sajnos ezeket más könyvekkel kell pótolnunk), de úgy gondolom, hogy a lehetséges témák 80%-ára tudsz megfelelő lehetőségeket alálni.

Az én célom az volt, hogy először végigmegyek a 30 könyvön, utána a legjobbakat újraolvasom és kijegyzetelem (tehát nem kell az információk 100%-át első körben elsajátítani, nincs nyomás). A második olvasásból pedig mindig négyzetesen több következtetést tud levonni az ember.

Maga a módszer rendkívül egyszerű, nem is kell hozzá sok akaraterő.

Egyszerre olvastam a könyv e-book verzióját, és hallgattam a hangoskönyvet 1,5-2x-es tempóban (függően a narrátor sebességétől). Ez azért jó, mert a hangoskönyvvel könnyen ki tudsz esni a koncentrációból ilyen tempónál, de a szöveg követése “sínen tart”. Viszont a hangoskönyv húz maga után, tehát nem a normális tempódban olvasol, és nem is kell értelmezni magadnak a betűket (ami ugye a fenti nehézségek közül az egyik volt), mert felolvassák neked.

Na most annak van egy varázsa, hogy bevackolod magad egy kényelmes kanapéba, előveszed az e-book olvasód, és a telefonod a hangoskönyvvel, megszűnik körülötted a világ (mert teljesen le vagy kötve), és 2 órával később felállsz úgy, hogy elolvastál 130 oldalt egy könyvből.

Én is ennyit csináltam. Napi kétszer leültem egy ilyen “rituáléra” (a kihívás első felében Oslo-ban voltam, szóval elég sokat turistáskodtam mindeközben).

TÖLTSD LE AZ E-BOOKOM A TOP 10 PRODUKTIVITÁSI ESZKÖZRŐL!

-Milyen eszközzel zárd ki a multitaskingot az életedből?

-Melyik módszer segít a legegyszerűbben fókuszálni?

-Hogyan tudod a szükséges minimumra csökkenteni a Facebook-on töltött idődet?

10 percen belül alkalmazható, praktikus tanácsok az e-bookban az új szokások kialakításáról, a halogatás leküzdéséről és a produktivitás fokozásáról.

További tippek, hogy gyorsabban dolgozz fel egy könyvet

Ismét visszatérünk ahhoz a kérdéshez, hogy “mi is a célunk az olvasással?”. Nyilván nem az, hogy elmondhassuk magunkról, hogy milyen sok könyvet olvastunk el, tehát nem akarunk feltétlen minél gyorsabban a végére érni.

De tegyünk tisztába valamit: minden könyvből úgyis csak pár dologra fogsz emlékezni. És azoknak nagyon hasznosak lesznek, de a 90+%-át mindenképpen elfelejted. Vagyis sokkal jobban jársz, ha az én módszeremmel egy hónap alatt elolvasol 6 könyvet, mintha a hagyományos módon egyet.

Ugyanakkor tökéletesen megértem, ha valami okból nem tartod járható útnak ezt a módszert. A többi tipp szintén sok segítséget tud nyújtani:

-Még egyszer: nem kell minden egyes betűt végigolvasnod, ha csak a fontos szavakra koncentrálsz, akkor is érted a mondanivalóját a szövegnek (és lehet még jobban is megmarad, hiszen magadnak értelmezed a szöveget, tehát passzív befogadó helyett egy aktív szerepben vagy).

Például a fenti bekezdésből elég ha megmarad a “nem kell végigolvasnod”, “fontos szavakra koncentrálsz”, “magadnak értelmezed a szöveget” részek. Ezek tartalmazzák a jelentőség 90%-át.

-Olvass el egy összefoglalót a könyvről, mielőtt belevágnál. Az összefoglalók NEM helyettesítik a könyvet. Nagyon sok számomra fontos könyvről olvastam már ilyet, és a tanulságok 90%-át nem kaptam volna meg, ha csak az összefoglalót látom.

De egy összefoglaló áttekintést ad a könyv fő pontjairól, tehát már úgy tudod olvasni a szöveget, hogy van előzetes információd, amihez kötni tudod az olvasottakat. A memóriánk asszociációkból áll, tehát minél több emlékünkhöz/tudásunkhoz tudjuk kötni az új gondolatokat, annál jobban megmaradnak.

Nézz rá az olyan szolgáltatásokra, mint a Blinkist, vagy a Fourminutebooks és Scribd.com-on is sok összefoglalót találsz.

-Az utolsó tippem az, hogy ha egy könyv vagy fejezet nem tetszik, ugord át. A LEGNAGYOBB akadály, amikor én olvasok az, ha belefutok egy könyvbe, ami nem olyan jó. És akaratlanul is elkezdem halogatni, mert bár remélem, hogy jobbra fordul, de ha már eljutottam odáig, hogy “nem foglalkozom szívesen vele”, akkor valami baj van.

Kezdj bele egy másikba, könyveld el, hogy mellényúltál, és lelkiismeret furdalás nélkül keresd meg a következőt. Ha olyan vagy, mint én, akkor bizonyára ezt eleinte vereségnek könyveled el, de miután én is többször észrevettem, hogy 2 hete gyűrök egy könyvet, ami nem tetszik annyira, akkor levontam a következtetést, hogy ez alatt a 2 hét alatt feldolgozhattam volna 2 olyat, ami viszont tetszik.

Hogyan juss hozzá olcsón a könyvekhez?

(Az ingyenes megoldás nyilván a torrentezés, és tapasztalni fogod, hogy nagyon sok könyv audiokönyv és e-book verziója is letölthető. Én mégis azt javaslom, hogy inkább fizess a könyvekért, mert túl sok olyan sztorit hallottam, hogy valaki elkezdte tucatszámra letölteni a kalózkönyveket, és soha nem olvasta el őket. Ha megveszed-annál valószínűbb, hogy el is olvasod.)

Az Amazon.com az utóbbi években erősen invesztált a hangoskönyvek népszerűsítésébe, az azokat forgalmazó Audible.com felvásárlásával, és promóciók biztosításával.

Egyrészt az első hónap ingyenes az Audible-n, 2 hangoskönyvet ingyen le tudsz tölteni, ha feliratkozol a szolgáltatásra (ami 15$ havonta, de ha gondolod az első hónap alatt meg tudod szakítani az előfizetést, a könyvek megmaradnak). Ha több bankkártyád is van, akkor több fiókot tudsz regisztrálni, és mindegyikkel tudsz 2 könyvet letölteni.

Másrészt bizonyos könyveknél jelentős kedvezményt kapsz, ha hozzáadod a hangoskönyv verzióját is (így sokszor olcsóbban kijössz, mintha csak a hangoskönyvet vennéd meg, és mindkét komponense megvan a módszernek).

Amazon.com-on pedig az e-book megvásárlása után 3 napig van lehetőséged visszaváltani azt, Audible-n pedig korlátlanul-tehát én is volt, hogy 2-3 hangoskönyvet azonnal becseréltem másikra. Nyilván nem arra tervezték, hogy valaki egy nap alatt elolvassa őket, de én azt javaslom, hogy amit nagyon jónak, tanulmányozásra érdemesnek tartasz, azt tartsd meg (én Audible Platinum előfizető vagyok, tehát 230$-t fizetek 24 hangoskönyvért+a Kindle vásárlások).

Mégis a leginkább javasolt megoldás a Scribd.com, ami egy havi 9$-os feliratkozásért cserébe ad egy kreditet, amit hangoskönyvre tudsz felhasználni, és 3 kreditet, amit e-bookra. Ezen kívül korlátlan hozzáférést kapsz a Scribd dokumentumokhoz, ahova sok könyv PDF-ként fel van töltve.

Ha ezen a linken keresztül iratkozol fel, akkor az első 2 hónapod ingyenes lesz (én pedig egy hónapot kapok ingyen).

Milyen haszna volt ennek a 30 napnak?

Ezt a kihívást 2015 szeptemberében csináltam, és ennyi idő elteltével sok tapasztalatot le lehet vonni.

-Ez a konditermi edzés az agynak

Egyrészt 2015-ben több, mint 100 könyvet olvastam el, 2016-ban pedig több, mint 100 órányi tréninget készítettem. Ez a rituálé határozottan sokat lendített azon, hogy milyen tempóban dolgozom fel az információt. Lényegében úgy működik, mint egy konditermi edzés az agynak.

Természetesen mindez NEHÉZ. Pont olyan megterhelő, mint nyelveket tanulni, jelentős akaraterőre van hozzá szükség. De mégis ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, mert a munka jutalma óriási.

-Ez volt az első tudatos (de nem az utolsó) rituálé, amit kialakítottam

2 hónappal később leültem egy kávézóban, és elkezdtem írni. 2,5 órával, és 3000 szóval később felálltam, egy kicsit kifáradva, de megdöbbenten, hogy mennyire meglódult a kreativitásom. Bárki, aki cikkeket ír, tudja, hogy 3000 szó nagyon sok.

De az egyszerű tény, hogy úgy ültem le, hogy “most ezt csinálom, azért jöttem ide, hogy ez a cikk elkészüljön”, pont azt érte el, hogy teljesen a feladatra tudtam fókuszálni, és nem szakítottam meg az odafigyelést. Így könyveltem el végül, hogy BÁRMIKOR nagyobb mennyiség munkát kell elvégeznem, akkor egy olyan környezetet kell létrehozni, ahol nem esek ki a koncentrációból (és nehezen hozhattam meg volna ezt a következtetést a 30 napos kihívás nélkül).

Ez talán egy kis dolognak tűnhet, de onnantól kezdve tudtam, hogy ha valami nagyobb dolgot akarok letenni az asztalra rövid időn belül, akkor csak meg kell teremtenem a körülményeket, és tiszta döntést hozni arról, hogy mire akarok koncentrálni.

-El tudtam könyvelni, hogy ha akarok, gond nélkül el tudok olvasni 30 könyvet egy hónap alatt

Hihetetlen értékes dolog, ha az embernek vannak lehetőségei. És a gyors tanulásra való képesség egy nagyszerű rugalmasságot ad, amit érdemes kihasználni.

Képzeld el, hogy milyen lehet a tudat, hogy mindössze 30 nap alatt többet tudsz tanulni egy adott témáról, mint mások évek/évtizedek alatt! Persze nem lehet mindent elsajátítani így, de óriási lépésekkel lehet előre haladni, hogy mindig tudod, hogy hova lehet nyúlni segítségértm csak egy könyvet kell elolvasni, és van egy csomó hivatkozási pontod.

Mindez pedig egy nagyon komoly magabiztosságot ad az embernek, hogy új projectekbe vágjon bele, hiszen ki van véve a képből az az elbizonytalanodás, ami visszatartja a legtöbbeket. Talán elsőre kicsi dolognak tűnik, de igazából mindent megváltoztat.

TÖLTSD LE AZ E-BOOKOM A TOP 10 PRODUKTIVITÁSI ESZKÖZRŐL!

-Milyen eszközzel zárd ki a multitaskingot az életedből?

-Melyik módszer segít a legegyszerűbben fókuszálni?

-Hogyan tudod a szükséges minimumra csökkenteni a Facebook-on töltött idődet?

10 percen belül alkalmazható, praktikus tanácsok az e-bookban az új szokások kialakításáról, a halogatás leküzdéséről és a produktivitás fokozásáról.

A könyvek listája

Peter Diamandis, Steven Kotler: Bold

Dave Ramsey: Total Money Makeover

James Altucher: The Rich Employee

MJ DeMarco: The Millionaire Fastlane

Ashlee Vance: Elon Musk

Richard L. Brandt: Egyetlen Kattintás

Daniel H. Pink: A Whole New Mind

Jason Fried: Rework

Peter Diamandis, Steven Kotler: Abundance

James Altucher: Choose Yourself Guide to Wealth

Brian Burke: Gamify

Kevin Werbach, David Hunter: For the Win

Jane Mcgonigal: Reality is Broken

Nir Eyal: Hooked

Oren Klaff: Pitch Anything

Daniel Goleman: Emotional Intelligence

Travis Bradberry, Jean Greaves: Emotional Intelligence 2.0

Chip Heath, Dan Heath: Switch

Csíkszentmihályi Mihály: Flow-Az áramlat

Askmen.com: The Style Bible

Joe De Sena: Spartan up!

Seth Godin: Tribes

Daniel Pink: Drive

Jack Schafer: The Like Switch

Harvard Business Review: HBR’s 10 Must Reads on Emotional Intelligence

James Allen: As a Man Thinketh

Kelly Mcgonigal: Willpower Instinct

Jim Loehr & Tony Schwartz: The Power of Full Engagement

Perry Marshall: 80/20 Sales and Marketing

Simon Sinek: Start with Why