Július=Gyorsítósáv

(A cikk eleje egy rövid felzárkózás, hogy mi történt az elmúlt időszakban, utána jön az előttünk álló hónapra vonatkozó rész)

Ha emlékszel a májusi kihívásra, akkor bizonyára egyetértesz vele, hogy ebben a formájában elég nagy bukás volt.

Bár több olyan videó is elkészült, ami lényegesen előrébb mutatott, mint a korábbiak, ennél többet vártam magamtól.

Ennek több oka is van:

-Legfőképpen az, hogy  még május hónap elején lebetegedtem, azt hittem, hogy egy egyszerű torokfájás és elhanyagoltam, úgyhogy még most is köhögök. Igazából az összes elkészült videót is jó sokszor  fel kellett venni, mert nagyon zavaró volt.

-A másik, hogy május elején tartottam egy egész napos tréninget, és én úgy számoltam, hogy majd egyszerűen felteszem az előadásfelvételeket, és ezzel kész is vagyok. Fenét, teljesen átdolgoztam az egészet, és még 3 hétig szinte csak azzal foglalkoztam.

-Erre jött rá egy remek lehetőség, amit megragadtam, némi marketingképesítés gyűjtésére. Végigmentem a Digital Marketer képesítési programjain (ami összesen kb 70 órányi nettó tananyag volt). De legalább meglett mind.

Képernyőfotó 2016-07-01 - 17.54.46

 

Az első tényező nyilván kellemetlen, a másik kettő pedig végül olyan dolog, ami időhöz kötött volt (tehát csak most tudtam velük foglalkozni). És hát így eléggé elcsúszott a figyelmem a témáról.

Június nagyobbrészt a TACIT Pro-val telt (holnap nyitom meg újra a hozzáférést, most nagyjából 1,5 hónapig nem lehetett csatlakozni). 4 új tréning készült el és gyakorlatokkal is bővült az anyag.  Így most, amikor a kommunikációval foglalkozó tréning felkerül, akkor teljesnek lesz tekinthető az anyag.

12 tréning, a 12 legfontosabb területről az önfejlesztéssel kapcsolatban. 10 hónapba került, de most végre minden együtt van.

A legjobb önfejlesztő könyvek az utóbbi időből

Menet közben pedig nagyon sokat olvastam, hamarosan felteszek egy összefoglaló cikket, de néhány könyv, amit a közelmúltban olvastam, és tetszett (habár egyiket sem lehet a “hagyományos” értelemben önfejlesztő könyvnek hívni):

-Jim Paul, Brendan Moynihan: What I Learned Losing a Million Dollars

-Robert G. Hagstrom: The Warren Buffet Way

-Tren Griffin: Charlie Munger: The Complete Investor

-Peter Bevellin: Seeking Wisdom

-Charlie Munger: Poor Charlie’s Almanack

(Ezt azoknak tettem fel, akik állandóan könyvajánlót kérnek tőlem, rendszerint témameghatározás nélkül:P)

+Ugye annak idején összeállítottam egy listát 18 könyvről, ami meghatározó volt a számomra.

Néhány regény, ami tetszett:

-Neal Stephenson: Snow Crash

-Dan Simmons: Ilium

-Ken Follett: Century-trilogy (Az első kettőt. A harmadik annyira sz*r volt, hogy félbehagytam)

-Neal Stephenson: Seveneves

Új utak

Pár hónapja már tudom, hogy az önfejlesztéssel kapcsolatos anyagaimat egyre jobban a vállalkozókra akarom szabni (vagy olyan emberekre, akik a következő 1-2 év folyamán vállalkozni akarnak).

Az ok egyszerű: mások nem veszik elég komolyan. 

Persze érthető, ha valaki nem látja, hogy mindez hogyan fog kifizetődni neki, akkor nem is fog nagy erőfeszítéseket megtenni. Ahogy Nassim Taleb is mondta, a három legveszélyesebb függőség a kokain, a szénhidrát és a fix havi fizetés. Aki nem teljesítmény alapon van jutalmazva, az óhatatlanul nem is lesz motivált.

De ez engem akkor is zavar. Van valami, ami jobbá teheti egy illető életét, de nem fog mozdulni érte? Mert éppen most nem fáj semmi? Egyébként az efelett érzett csalódottságomban írtam ezt a cikket. És ezt a cikket is. Mostanra pedig azt láttam be magamnak, hogy nem azzal akarok foglalkozni, hogy beindítsam azt, aki nem akar mozogni, hanem annak segíteni, aki már mozgásban van.

Tehát egyszerűen az én tevékenységemet kell máshova pozicionálni. Ezért is szünetelt az, amit 3 hónapja elkezdtem, a TACIT angol verziója. Nem akarok végigmenni ugyanazokon a lépéseken, amiken itthon, miközben egyértelművé vált, hogy néhány változtatást meg kell hozni. És eddig tartott, amíg kikristályosodott, hogy mi lesz helyette.

Egy tréning van, amit még magyarul el akarok készíteni (és aminek a célja, hogy minél több ember kerüljön át ebbe a “teljesítmény alapján jutalmazott” kategóriába), a vállalkozások elindításával kapcsolatban.

Ez lesz a Gyorsítósáv, amiért többen már hónapok óta rágják a fülem, hogy mikor indul:).  Erről hamarosan több infó lesz elérhető, nem akarom, hogy elvigye a cikk fókuszát.

FunnelDesign.io

A hónap folyamán a Gyorsítósáv fő esetpéldája (ugyanis több is lesz), amin keresztül bemutatok több megoldást, a FunnelDesign.io lesz. Nem mondanám egy teljesen új vállalkozásnak, mert már van egy meglévő tudásom, és csak ahhoz készítek néhány weboldalt, ami segít azt eladni.

Ennek a teljes leírása egy csomó internet marketinges fogalmat tartalmazna, úgyhogy egyszerűen összefoglalva a következőről van szó:

Lényegében ez csak egy “landing page”, amire Facebook hirdetésekkel forgalmat irányítok, és utána fel lehet iratkozni egy automatizált webinarra, aminek a végén egy konzultációs alkalomra lehet jelentkezni olyan embereknek, akiket érdekel az a fajta marketing-automatizálás, amit például a TACIT-nak is megcsináltam. Utána nekik felépítek egy egyéni megoldást a saját cégükre szabva.

Lényegében egy marketing-ügynökséget fogok csinálni, de eleinte nyilván semmi ügynökség nem lesz itt, én fogok minden feladatot végezni.

Ennek a “látható része” akár egy nap alatt is megcsinálható lenne (természetesen mondjuk egy jó webinar/értékesítői oldal összerakásához sokat kell tanulni és gyakorolni, de ha a tudás megvan, akkor már nem nehéz újat csinálni).

Meglévő tudásra építeni vállalkozást baromi egyszerű.

És mivel a forgalmat kilóra meg lehet vásárolni Facebook-on, ezért csak azt kell megoldani, hogy ha elköltesz 1 forintot, akkor az 1 forintnál több hasznot termeljen neked (lehetőleg sokszorosan természetesen), és egyébként pont ezt akarom lehetővé tenni a klieneimnek.

Na persze ezt is sokféleképpen el lehet rontani (az elmúlt 10 hónap nekem is nagyon sok értékes tanulsággal szolgált), de most már menni fog:). Amint említettem pár embernek, hogy ebbe akarok belevágni, azonnal lettek komoly érdeklődők.

(Akit az alcím óta érdekel: a .io végződést tech és marketing startup-ok szokták használni, a marketingben található input-output jelölésre utalva. Ha jól emlékszem valami polinéz országnak a domain-végződése volt ez, de annyira sokan használják, hogy a Google semleges, oszágfüggetlen végződéssé tette.)

Az oldal már megnézhető, de ez még csak egy váz, amit ma dobtam össze.

További tervek

A végére egy kis levezetésképpen azért beírom, hogy természetesen próbálgatom a videózást továbbra is. Sőt, igazából nagyon sokat tanulok, de ez még csak kísérletezés.

Egyben néhány bővítés is történt, mivel a hónap nagy részét Oslóban töltöm (utána pedig Londonba megyek), és nem akarom magammal vinni a nagy állványt, illetve nem akarom összevágni a hangot a videóval, mint korábban (ez a két dolog elég fáradságossá tette videózást korábban).

20160701_191429

A Joby Gorillapod arra van, hogy az utcán is egy csomó tárgyra fel lehet erősíteni a kamerát (ez lényegében egy gumipók, aminek a lábait lehet csavargatni, és úgy marad).

A kamera tetején pedig egy mikroportnak a vevőegysége látható, a másik része pedig a csíptetős mikrofon, amit a TV-ben is használnak (kamerának Canon EOS 600D-t használok, mert az a legjobb belépőkategóriás gép videózásra).

Fun fact, hogy korábban minden egyes videó előtt hármat tapsoltam, mert a hangot külön vettem fel egy csiptetős mikrofonnal, mobilra. Persze a kamera is felvett hangot, de az nagyon rossz minőségű. De a hangsávon látható csúcsok miatt, amit a tapsolás okoz, össze lehet illeszteni a kettőt (ezért van a csapó is a filmfelvételeknél).

Előtte volt, hogy századmásodpercre pontosan, próbálgatással kellett összehúzgálnom a kettőt. Borzalmas volt, a tapsolás sokat segített. Most már nem kéne, de annyira hozzászoktam, hogy azért csinálom (ugye a mikroport közvetlen a kamerára közvetít).

Ugye elindult nemrég a TACIT Podcast interjúi is, Limbacher Tivadarral, a Ma este Színház! alapítójával. A további vendégek is rendkívül izgalmasak lesznek, szóval érdemes odafigyelni a Podcastre.

A következő napokban sokkal több infó lesz elérhető az e-mail listán szereplők számára a Gyorsítósávról (ha még nem vagy fenn, akkor uzsgyi, iratkozz fel jobb oldalon), illetve összeraktam egy rövid, ingyenes e-bookot “TACIT vállalkozó” címmel.

Ahogy a következő podcast epizód, ez az ingyenes könyv is a jövő hét elején várható.

Én már alig várom;)

 

Scroll to Top