Olyan időket élünk, amikor menő lett vállalkozónak lenni. Ha valakinek összejön, akkor a jutalma szabadság, vagyon és mindenekelőtt – irányítás.

Természetesen mindezért többet is kell dolgozni, nagyobb bizonytalanságot is kell vállalni, de ebben a cikkben pontosan azt fogom kifejteni, hogy lehetséges lépésről-lépésre venni a nehézségeket.

-Vannak olyan vállalkozások, amik nagy tőkeigénnyel bírnak, de vannak olyanok is, amik nem. Például azok, amik a tudásod eladására épülnek (marketingkivitelezés, szabadúszó jellegű munkák, tanácsadás). 

-Vannak olyan vállalkozások, amik kockázatosak, mert nem biztos, hogy van rájuk igény, de olyanok is, ahol biztos lehetsz abban, hogy csak egy megfelelő ügyfélszerzési módszerre van szükséged (pl: újra a marketingkivitelezés, de mondjuk a mobilkiegészítők vagy kozmetikumok szintén ilyenek – a világ végéig lesz rájuk igény, de kérdés, hogy TŐLED vásárolnak-e az emberek?)

-Vannak olyan vállalkozások, amik sok ember foglalkoztatását igénylik, partnerek bevonását, és vannak olyanok, amiket egyedül is tudsz működtetni sok online rendszer felépítésével (például e-mail automatikák, rendelésfelvevő rendszerek, fulfillement cég, stb…)

Talán mostanra már kitaláltad, hogy a lifestyle business lényege, hogy olyan vállalkozásba kezdjünk bele, ami olcsó, egyszerű, és van rá egyértelmű igény. 

Ha az első ilyen vállalkozásunk megvan, akkor RENGETEGET tanultunk, és indíthatjuk a másodikat akár azonnal: a TACIT Gyorsítósáv nevű tréningemen kifejezetten azt javaslom az embereknek, hogy gondolkozzanak sorozatvállalkozóként.

Ne köteleződjenek el egyetlen vállalkozás mellett, hanem a lényeg, hogy meglegyen a képességük bármikor építeni egy oldalt, és hozzá ügyfélszerző rendszereket.

Nézd: karácsonykor úgyis mást fognak vásárolni az emberek, mint nyáron.

Lehet, hogy tudsz egy nagyobb oldalt építeni, de ha az nem jön össze, akkor 2-3 kis forgalmú oldal is megélhetést tud jelenteni.

Ez mindenkinek az egyéni döntése, hogy melyikre koncentrál (egy vagy több oldal), a lényeg, hogy a vállalkozói készségek a helyükön legyenek.

Mert például sok kockázati tőkéből induló startup vállalkozásnál ez hiányzik. Egy zoknit nem adtak még el az alapítók online, 1 évet nem töltöttek el az iparágban, amit meg akarnak reformálni, az meg a hab a tortán, hogy sok esetben még bizonyított piaci igény sincs.

Na most jó eséllyel neked nincs kockázati tőkebefektetésed. Nincsenek is milliók a bankszámládon, és az a lehetőség sem játszik, hogy évekig ne térüljön meg a vállalkozásbe befektetett pénz.

Ebben az esetben a te döntésed egy lifestyle business kell, hogy legyen.

A Lifestyle Business Tízparancsolat

1, A Lifestyle Business = online vállalkozás

Online vállalkozásról beszélünk, hogy minél automatizálhatóbbak legyenek a folyamatok, közvetlenül tudjunk ügyfeleket szereznikisebb költségeinklegyenek, és nagyon-nagyon gyorsan tudjunk változtatni, ha valami nem működik jól.

Ez hihetetlen előny bármilyen más vállalkozáshoz képest. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát.

Kezdő vállalkozóként BIZTOSAN lesznek melléfogásaid, ezt nem lehet megkerülni.

Ha valaki előre próbálna figyelmeztetni minden buktatóra, csak összezavarna vele. De nem tökéletesre kell törekednünk, hanem hogy gyorsan javítani tudjuk a hibákat.

Ha üzlethelyiséged van/embereket veszel fel, akkor nem tudsz csak úgy változtatni. Online vállalkozásnál akár pár napon belül is megteheted ezt, minimális költségekkel, és akár órákon belül el tudsz kezdeni más értékesítő szövegeket vagy termékeket.

2, Az első vállalkozás nem kell, hogy az utolsó is legyen

Nagyon sokan azért nem vágnak bele a vállalkozásba, mert nem látnak olyan dolgot, amivel az életük végéig szívesen foglalkoznának.

A jó hír az, hogy elindulhatsz egy nagyon egyszerű vállalkozással is, amiből megtanulod a vállalkozói készségeket (mint például marketing, webdesign, ügyfélszerzés, kereskedelem, de a felelősségvállalás és projektmenedzsment is ide tartozik).

Ha ezek megvannak, az nagyszerű. Drasztikusan jobban érted a piacot, egy vállalkozás kihívásait, és mindezt biztonságosan tanultad meg. Ez néhány hónap alatt megtörténik.

És persze mellette teremtettél egy extra jövedelemforrást (ugye ebben a videóban beszéltem arról, hogy egy ingatlanbefektetéshez képest mennyire jó még egy aprócska online vállalkozás profitja is).

Ismered azt a statiszitkát, hogy az induló vállalkozások 90+%-a elbukik? Ez azért van, mert döbbenetes, hogy sokan mennyire felkészületlenül, piacismeret, vállalkozói készségek és tervezés nélkül vágnak bele egy vállalkozásba.

3, Ne csinálj semmi újat

Első vállalkozást csinálsz, ne akarj új dolgot kitalálni. Magyarországon lehetőségünk van arra, hogy fogjunk egy nyugaton működő dolgot, itthon felépítsük, és megéljünk belőle.

A “funnel hackelés” fogalma azt jelenti, hogy keress működő oldalakat, értsd meg az ügyfélszerző módszereiket, lásd át, hogy ők mit tanultak évek alatt a piacról, és így rövid idő alatt te is el tudsz indulni.

Külső szemlélőként neked marad egy csomó mentális energiád arra, hogy még jobbá tedd az ő megoldásaikat, és így a piac is jól jár.

Éljen a verseny! (még akkor is, ha mi igyekszünk igazságtalan előnyre szert tenni persze)

Rengetegszer hallottam, hogy valaki kuponos oldalt akar csinálni, vagy egy portált, mert azok “passzív jövedelmet” termelnek.

Ez konkrétan a két legbonyolultabb üzleti modell, amiket nagyon nehéz átlátni, rengeteg partnerre van szükség, és évek munkájának az eredménye, ha működik.

Funnel hackelni egyszerű üzleti modelleket tudunk: e-kereskedelem, marketingkivitelezés, tanácsadás. Nem véletelen koncentrálunk ezekre.

4, Minimális tőkének elégnek kell lennie

Nem szabad sok pénzt fektetni a vállalkozásba. Szerintem a maximális összeg 3-400e ft között van (lényegesen kevesebb is lehet).

Ebbe már beleszámoltam azt is, hogy eleinte néhány hibát elkövetsz (mindenkinek vannak költséges hibái), de a legköltségesebb hibákat pont a limitált tőkével kerülhetjük el.

Nagyon sokan invesztálnak óriási pénzeket egy vállalkozásba úgy, hogy nem látszik hogy van-e rá igény.

Mi olcsón kitapogatjuk, hogy mi működik, és csak akkor kötelezünk el nagyobb összeget, amikor látszik a megtérülése.

De különösen ha fizikai termékekkel foglalkozol, akkor költened KELL a termékek beszerzésére, és hogy kitapasztald a Facebook hirdetéseket.

Viszont mindkettő kijön a fent említett összegből, és ha egyszer megtanultál online eladni – annál kevesebb értékes tudás van a világon ma.

Szellemi termék esetén szerencsére pénzre kevésbé van szükség, de annál időigényesebb.

5, Kompromisszumok lesznek – Nincs varázsmegoldás

Mivel nagyon limitált erőforrásokkal dolgozunk, ezért NEM fog a rendelkezésedre állni a legjobb termék, a legjobb áron. Ha tanácsadó vagy, akkor nem leszel a szakma legnagyobb zsenije eleinte.

A jó hír az, hogy nem is kell. Nem jár mindenki az ország legsikeresebb testépítőjéhez személyi edzésre, igaz?

Fizikai termékkel is: valószínűleg egy kínai terméket fogsz eladni, ami korrekt minőségű, és próbálod a legmagasabb árat megkapni érte (olyan terméket árulj, aminek magas a feltételezett értéke). Máshogy nem megy.

Nem lehet 10 fityingért kiváló terméket kapni, és kezdő tanácsadóként sem lesz minden válasz a kezedben.

Ezt el kell fogadni, de egyben lássuk be, hogy a legtöbb esetben az emberek nem a piacon elérhető legjobb terméket akarják, hanem olyat, ami megoldja a problémájukat, megengedhető áron.

6, Meg kell tanulnod eladni

A legfontosabb megtanulni az online ügyfélszerzés csínját-bínját. Azt a tudást már el tudod adni (marketingkivitelezés), és bármikor tudsz vállalkozást építeni a segítségével.

Ahogy az előző pontban mondtam: nem lesz a legjobb terméked. De jobban meg tudod érteni a vásárlók igényeit, és hatékonyabban tudsz eljutni hozzájuk, mint a “nagyok”, ha kitanulod az ügyfélszerzést.

Nekünk megvan a lehetőségünk, hogy kifejezetten ú.n. “réspiacokra” koncentráljunk. Vagyis egy bizonyos igénnyel rendelkező csoportra hegyezzük ki az ajánlatainkat és a mondanivalónkat.

Az eladás nem tukmálást jelent. Azt jelenti, hogy egy bizonyos csoportnak teszünk egy jó ajánlatot, amire nekik könnyű igent mondani.

7, Profit mindenek felett

Profit-profit-profit. Egy dolog számít, a profit. Ki a kutyát érdekel az árbevétel?

Szerinted ki keres jobban? Egy középvállalkozás tulajdonosa, 20 alkalmazottal, jó eséllyel sok hitellel és állandó forgótőkeigénnyel, vagy egy egyéni vállalkozó, aki a szellemi termékét adja el (tanácsadó vagy marketingkivitelező)?

Megsúgom, hogy sok esetben az utóbbi. Mert sokkal kisebb költségei vannak, és sokkal könnyebb felvennie a nyereséget. 

Persze, klassz dolog nagy céget építeni, és hatalmas tisztelet azoknak a vállalkozóknak, akik 10-50-100 embernek biztosítanak megélhetést. De mi nem ebben mérjük magunkat, max ilyen lesz a második vállalkozásod!

Akkor építs céget, amikor már anyagilag nagyon egyenesben vagy, és tudod, hogy az egyéni vállalkozásod eltart. De addig kulcsfontosságúak a minimális költségek és a VASTAG profit (magas kell, hogy legyen a terméked feltételezett értéke).

Nem az számít, hogy egy lifestyle businessnek hány alkalmazottja, és milyen szép irodája van, hanem hogy milyen életstílust biztosít neked.

8, Kedvezményes adózással vágj bele

KATA kedvezményes adózásra van szükség.

A KATA egy kiváló lehetőség, hogy vállalkozást indíts: 25e ft-ot kell befizetni havonta, ha van bejelentett munkád, 2018-tól pedig diákoknak is ez a lehetőség áll (50e ft-ot kell fizetni, ha nincs egyik sem, de akkor pedig tudsz pályázatot beadni támogatásra) és havi kb 650e ft-ot tudsz így ÁFA és jövedelemadó-mentesen keresni (évi 8 millió forintot).

Ez parádés (másképp ez sok százezres adóterhet hozna maga után). Ráadásul az adminisztrációs terhek is minimálisak, tényleg 10-15 perc alatt el lehet magyarázni a szükséges infók 90+%-át

Ahhoz, hogy maximálisan kihasználd az kell, hogy ne legyenek nagy költségeid (mert nem tudod elszámolni), mivel évi 12 milliós határig él ez a kedvezményes adózási forma, ennyi bevételen akarsz maximális profitot behozni.

Ha ezt elérted, utána érdemes egy betéti társaságot csinálni, mondjuk egy családtaggal beltagként, te pedig kültag vagy, így van még egy 8 millió forintos keret évente).

9, Az első vállalkozás = Egyéni vállalkozás

Olyan vállalkozásba kell belevágni, amit tudsz egyedül is csinálni. Ha partnereid vannak, akkor oszlik a pénz is, és nagyságrendekkel bonyolultabb lesz a vállalkozás működtetése.

Mi a motiválóbb? 200e ft-ot keresni fejenként egy partnerral, vagy 400e-t úgy, hogy teljesen ráfókuszálsz, és tudod, hogy mindent neked kell megoldani?

Egy partner az első vállalkozásodban azt jelenti, hogy megoszlanak a felelősségek, és ha a másik fél nem teszi bele a munkát, akkor bizony lócitrom se lesz itt, nemhogy vállalkozás.

Ez egy olyan kockázat, amit nem érdemes vállalni. Majd a második vállalkozásban! De addig tanulj meg vállalkozást építeni, az a legnagyobb érték.

10, Nem az anyagi kockázattól kell félned, hanem hogy elkezdesz halogatni

Az emberek az első vállalkozásukkal szinte mindig pszichológiai okokból buknak el. Mindenki attól tart, hogy hirtelen elveszítik az összes megtakarított pénzüket, de hidd el – ilyen soha nem történt.

Mivel minimális költségekkel indulunk, ezért ez a veszély pont nem fenyeget.  Nagyon óvatosan kell előre lépegetni, és minimális összegeket tenni minden teszt mögé.  

Fel kell készülnöd arra, hogy nincs olyan, hogy elsőre minden összeáll, és ilyenkor sokan elkezdenek halogatni.

Itt dől el, hogy komolyan gondoltad-e, és hajlandó vagy újra belevágni. A jövődet építed, és ennél nagyobbat semmi sem fog változtatni a jövődön. Az a veszély, hogy elveszítesz egy jelentős összeget – ez nem reális, ha követed a tanácsaim.

Az, hogy elkezdesz halogatni, és elbukod a lehetőséget, hogy egész életedben szert tegyél egy csinos mellékjövedelemre – az nagyon is reális sajnos. Még akkor is, ha követed a tanácsaim, ez a veszély valós.

Konklúzió: Pro és Kontra

Véletlenül sem akarom azt mondani, hogy a vállalkozásindítás a tejjel-mézzel folyó habos-babos Kánaán. Egy vállalkozással mindenből többet kapsz az életből:

-több szabadságot, de több munkát is

-több irányítást hosszú távon, de több bizonytalanságot rövid távon

-több sikerélményt, de kudarcból is BIZTOSAN több lesz

Mindennek vannak anyagi kockázatai is. Nyilván ezért kell gondosan megválasztani, hogy mibe kezdesz bele. Feltételezned kell, hogy lesznek költséges hibák, amik ha folytatod az erőfeszítéseket, akkor értékes tapasztalatok lesznek, de ha feladod, akkor kidobott pénz.

Képtelenség azt mondani, hogy ez mindenkinek való, és mindenki pénzt fog vele keresni. Ez nem Forex/bináris opciók/Bitcoin arbitrázs, vagy valami hasonló “hej, de nagyon okos” (kacsint-kacsint) pénzkereső szisztéma.

De mindenképp fel akarom hívni a figyelmet, hogy talán egy sikeres vállalkozás közelebb van, mint korábban gondoltad, és hogy ez nem csak egy extra pénzkereseti forrás, hanem egy teljesen új dimenziót nyit meg az életben.

Mert hiába keres valaki rengeteg pénzt Bitcoinon, vagy a tőzsdén (bár gyanítom a többség vastagon bukik ezeken), de még ha minden jól is alakul, és valaki csilliárdokat keres a tőzsdén, felmerül a kérdés:

“Na és? Tanultál belőle valamit? Értéket teremtettél ezzel? Bárki másnak jobbá tetted az életét? Szert tettél bármire azon kívül, hogy van egy csomó pénzed?”

A vállalkozással mindez lehetővé válik. Nem véletlen van az, hogy a vállalkozók többet dolgoznak, mégis sokkal elégedettebbek a munkahelyükkel.

És ezért érdemes neked is mindenképpen elgondolkozni egy lifestyle business elindításán. Az eredmények igazolni fogják az erőfeszítéseid.

Scroll to Top